2024 június 13

Pánik a piacon – megszólalt a miniszter a hazai bankokról

Nem semmi napokon vannak túl a piacok, és nem túlzás talán azt állítani, hogy a gazdaság sem. Azzal, hogy egy héttel ezelőtt csődbe ment egy amerikai befektetési bank, nem ért véget a történet. A piacot azóta is többnyire a pánik uralja az újabb nehéz helyzetbe kerülő bankok láttán. Mindez a hazai tőzsdén is érezteti hatását, zuhan a forint és a főbb részvények is. A nagy kérdés most az lehet, hogy kell-e aggódnunk Magyarországon.

Pánik van

Szinte az összes híroldal címlapjait uralják most az amerikai bankcsődökről szóló tudósítások. Nem mostanában volt ugyanis olyan, hogy több nagy pénzintézet is likviditási gondokkal küzd, majd pedig külső segítségre szorulnak. Ez történt a svájci befektetési bankkal, a Credit Suisse-sel is, amely 50 milliárd svájci frankos mentőövet kapott az alpesi ország jegybankjától. De ez még mindig nem minden, az amerikai First Republic Bank kimentéséről is tárgyalásokat kellett kezdeni a tegnapi napon. Utóbbi két bank árfolyama természetesen óriásit veszített értékéből a tőzsdén.

De egyáltalán nem kizárólag az érintett intézményeket sújtotta a pánik. Mint emlékezetes, hétfőn hatalmas esés következett be a piacokon, leginkább a bankrészvényeket ütötték a befektetők. Újra megugrott a menekülőeszköznek tekintett arany árfolyama is. Ezzel párhuzamosan a sérülékenyebb piacok még komolyabb eladási hullámot voltak kénytelenek elszenvedni. A piaci volatilitást jól mutatja ugyanakkor, hogy tegnap jelentős pluszban is képesek voltak zárni az amerikai részvényindexek.

Magyarország – stabil bankrendszer

Természetesen felmerülhet már, hogyha ennyi ideje tart a nemzetközi piaci pánik, akkor itthon is kell-e aggódnunk. A forint árfolyama valóban komoly esést szenvedett el a héten, 400 feletti euróárfolyamot is láthattunk. Ráadásul nagyot esett például az OTP, vagy a Mol is – előbbi hétfőn még jócskán 10000 forint felett járt, de a hetet 9500 forint alatt zárta. Mindezek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott közlemény alapján sem kell tartanunk itthon komolyabb következményektől. A jegybank szerint a hazai bankrendszer stabil és közvetlenül nem érinti az amerikai bankcsőd. A magyar bankok konszolidált tőkemegfelelési mutatója 1,5-szöröse a válság előtti szintnek az MNB tájékoztatása alapján.

Ma pedig Varga Mihály pénzügyminiszter is megosztotta gondolatait a hazai bankrendszer stabilitásáról. A miniszter pontjai szerint a bankszektor itthon az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti, a jövedelmezősége másfélszerese az EU átlagnak. A nemteljesítő portfolió aránya mindösszesen 3,4 %, a hitel/betét mutató kedvezőbb az uniós átlagnál, illetve jelentős tartalékokkal bírnak a hazai pénzintézetek. Mind monetáris, mind fiskális oldalról megérkezett tehát a megerősítés a magyar bankok stabilitásáról.