2025 április 20

Drágább lett a húsvéti asztal – Mutatjuk a legfontosabb élelmiszerek drágulását

Hiába az árrésstop, idén húsvétkor is drágább lett a bevásárlás
A húsvéti alapanyagok többsége jelentősen drágult tavalyhoz képest. A tojás, a tejtermékek és a zöldségek ára látványosan megugrott, de a húsok sem maradtak ki az áremelkedésből. Bár egyes import zöldségek olcsóbbak lettek, a hazai termékek többsége jóval mélyebbre nyúlt a vásárlók zsebébe. Megnéztük milyen árakkal számolhatunk idén.

Húsvéti időszakban emelkedtek a zöldségek árai. Forrás: Unsplash

A húsvéti időszakban jelentősen drágult az élelmiszerek árai

Idén húsvétkor is megtapasztalhattuk, hogy az ünnepi asztal nem olcsó mulatság. Bár egyes termékekre árkorlátot vezettek be, az infláció és a változó piaci körülmények így is érezhetően megemelték a húsvéti klasszikusok, tojás, sonka, zöldségek, kalács árát. A KSH és az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai alapján megnéztük, pontosan milyen mértékben változtak az árak tavalyhoz képest, és mely termékek drágultak kiugróan az ünnepi időszakban.

Élelmiszerfronton a háztartások a húsvéti kiadások jelentős részét a nagypéntek előtti napokra halasztják, így a kereskedők az utolsó hétvégétől kezdik a dömpingszerű akciózást. A húsvétra készülődés az élelmiszerek vásárlásában jelentkezik. A tavaszi friss zöldségeket is ilyenkor kezdik el árusítani. A húsvéti sonka és a desszertek iránti kereslet is jelentősen megnövekszik ebben az időszakban. Különösen nagy ebben az időszakban az alkoholmentes és az alkoholos italok eladása és a tojás forgalma is megugrik.

A legnagyobb áremelkedők a tojás, kígyóuborka és paprika

A primőr termékek nem annyira emelkedtek tavalyhoz képest. Talán a paradicsom, amely drágább lett. Azért az árak közötti szórás nagy is tud lenni. Például az újhagyma 200-350 forint között kapható. A hónapos retek, ami tavaszkor mindig az asztalra kerül meglepően jó áron van, 300 forint alatt lehet kapni egy csokorral. A paprika a tavalyi árhoz hasonló és 1 400 és 1 990 forint között van kilója. A paradicsom pedig széles ársávban kapható. A KSH szerint 20,7 százalékkal nőtt az ára. A friss lédinges változat ára 1 300 és 1 700 forint között kapható. Természetesen a fürtös, koktél változatnak az ára jóval magasabb és 3 ezer forint körül van. Itt az áremelkedés a spanyol fürtös változatból közel 40 százalék.

Aminek elképesztően ugrott az ára, az a kaliforniai paprika. Az ára 75 százalékkal emelkedett, és 2 000 és 3 999 között kapható üzlettől függően. Ahogy a kígyóuborka is magas, 40 százalékos drágulással, 399 forintos átlagáron található az üzletek polcain.

A tojás ára a tavalyi 40 forintról duplájára emelkedett. A ketreces tartásúnak darabja már 90 forintért kapható. A farm tojások darabára 102 forintnál kezdődnek.

A vaj árrésstopos kategóriába tartozik, így az ár csak 14 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

A kalács ára is emelkedett. Forrás: Pixabay

Változatos képet mutatnak a hús- és péksütemény-árak

A húsvéti kiadások komoly tétele a füstölt áru, ám a választék olyan hatalmas, hogy minden évben össze lehet állítani a termékekből a pénztárcához illetőt. A vásárlók szerint a sonka ennek az ünnepnek a legfontosabb étele. A fogyasztók 36 százaléknak volt már rossz tapasztalata, és csaknem minden negyediknek gondot jelent a jó sonka vásárlás. A kiváló minőség majdnem minden harmadik vevőnek fontos, kizárólag az ár alapján mindössze 12 százalék dönt. A magyar gyártók termékeit közel 30 százalék részesíti előnyben.

A kalács ilyenkor mindig kerül az asztalra. Átlagosan elmondható, hogy széles a szórás. A jó minőségű fonott változat átlagára 799-1 300 forint között található.

A húsvéti sonkák árai is emelkedtek idén. Forrás: Pick

Mennyibe kerül a húsvéti sonka?

A kínálat változatos, csülök, kötözött sonka , lapocka és comb az ilyenkor preferált termék. A legolcsóbb a csülök, amelynek ára 1 600–2 000/kg van. A lapocka pedig 3 500–4 200 forintos ár között kapható. A kötözött sonka ára is már a magasabb ársáv közé tartozik és 3 900 és 4 200 forint között van kilója. A tarja dió pedig ennél magasabb árral van jelen a piacon 4 900-5 200 forint közötti kiló sárral. A vágóbárány ára átlagosan 1 750 forintba kerül. Természetesen a piacokon más árakat találhatunk, mivel egyedi beszállítóktól szerzik be az árukat.

Összességében a hagyományos húsvéti menü idén drágább lett, mint tavaly, bár a pontos növekedés mértéke nagyban függ az a terméktől és a származási helytől.

Címlapkép forrása: Pixabay