2024 május 21

Állampapír – brutális adatok, miért rohamoz a lakosság?

Bár a kamatfizetéseknek köszönhetően vidáman zárták a márciusi hónapot a PMÁP tulajdonosok, a papír népszerűsége mélypontra került. Meglepő értékesítési adatokat közölt az ÁKK, a prémium állampapír az utolsó helyen kullog. Az is kiderült, hogy melyik befektetést keresik a magyarok.  

Állampapír – Új stratégiára váltott a lakosság? 

Az ÁKK által közzétett 14. heti adatok alapján elmondhatjuk, hogy az állampapírok iránti érdeklődés továbbra is stagnál. Idén pár kamatfizetés utáni hetet leszámítva általában alacsony értékesítési adatokat láthatunk. A dobogó legfelső fokára ismét az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) állhatott fel, a maga 26,3 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A FixMÁP felel a múlt heti eladások közel feléért. Második helyre az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futott be, 14 milliárd forintért adtak el belőle. Ezzel viszont elfogytak a 10 milliárd forint feletti értékesítéssel rendelkező állampapírok.  

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állhatott még fel a dobogó alsó fokára (7,3 mrd Ft). A sort pedig a postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegy (KTJ) és a megváltozott feltételekkel rendelkező Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) zárta, melyekből 6,9 illetve 6,7 milliárd forintért értékesítettek a múlt héten. Akik az elmúlt pár hónapban nem figyelték az állapmapírok piacát azokat ezek az adatok hidegzuhanyként érhettek. A 2023-as év leginkább úgy telt el, hogy minden héten a PMÁP által bevonzott hatalmas lakossági tőkéről írtak. A PMÁP volt a piac motorja, a lakosság csak úgy szórta a milliárdokat a papírba. Az inflációkövető lehetőségnek rendesen betett, hogy amíg 2023 februárjában 25,4 %-os volt az év/év infláció, addig idén februárban már leesett 3,7 %-ra. A szegényes adatok ellenére múlt héten is sikerült átlépnünk az 50 milliárd forintos határt.  

Ismét tarolt a FixMÁP és a rövid lejárat 

A fenti adatokból egyértelmű, hogy a FixMÁP és az 1MÁP lett az új sztár. Kettejük együttes vásárolt mennyisége viszi el a teljes heti értékesítés kétharmadát. A FixMÁP az utóbbi hetekben legyőzhetetlen. A papír olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. A gazdasági bizonytalanságok időszakában pedig a magyarok kedvencévé vált a nemrég bevezetett állampapírt. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni. 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!