2023 január 31

Ugrik a forint, itt a több hónapos csúcs – jöhet már a 350-es euró?

Úgy tűnt az év első napjaiban, hogy nem indul jól a 2023-as esztendő a magyar fizetőeszköz számára. Az EUR/HUF keresztárfolyam ugyanis tegnap a nap első felében 404 fölé emelkedett, ami így körülbelül 4 egységnyi gyengülést jelentett a 2022-es záróárfolyamhoz képest. Azóta viszont valósággal megtáltosodott a forint, így ma már több hónapos csúcsokat láthatunk a hazai pénznemél az euróval szemben.

Jó hangulatban

Tegnap még nem volt ennyire jó a hangulat a forint piacán, ugyanakkor ahogyan tegnapi cikkünkben is jeleztük, a volatilitás mindenképpen csökkent az utóbbi hetekben az őszi időszakhoz képest. Akkor ugyanis nem volt ritka a napon belüli több százalékos mozgás sem az EUR/HUF kurzus esetében, mostanra viszont jóval kisebb kilengéseket láthatunk a hazai fizetőeszköz értékeltségében. Tényszerű, hogy a tavalyi év utolsó hónapjaiban sok izgalom jutott a piacnak, gondoljunk csak az uniós források kérdésére, vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli eszközeinek bevezetésére.

Közben a nemzetközi piaci hangulat is igen jó, a német tőzsdeindex, a DAX immár egyhuzamban a harmadik napon mutat fel kiváló teljesítményt. Bár tegnap a tengerentúli tőzsdeindexek mínuszban zártak, és az S&P500 részvényindex például 0,4 %-ot esett, a mai határidős piacok egyelőre optimista nyitást vetítenek előre az Egyesült Államok tőzsdéin is.

Rég láttunk ilyet

Az euróárfolyam a 400-as szinthez tapadt szinte hozzá az utóbbi időszakban, azonban most már jócskán a kerek szint alá tudott erősödni a forint. Mindez azt jelenti, hogy szeptember óta nem látott mélységekben jár az EUR/HUF kurzus, akkor volt ugyanis utoljára 397 körüli vagy az alatti áron egy euró a devizapiacon. Sok tényezőtől függhet, hogy képes lesz-e tovább erősödni a forint. Továbbra is érdemes lehet figyelni az országspecifikus, gazdaságpolitikai és monetáris politikai tényezőket, valamint a nemzetközi piaci hangulat változását is, hiszen egyelőre a 2023-as év sem tűnik unalmasnak a forint szempontjából vizsgálva sem.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!