2023 december 02

Forint – újra zuhanás a sorsdöntő napon, 400-as euró jön?

Ma tartotta szokásos kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Szokásos módon kiemelt piaci figyelem övezte a döntést, valamint az azt követő kommunikációt is. Az egyébként is nagyon rossz nemzetközi hangulatban gyengült ma a forint, 390 felett jár az EUR/HUF keresztárfolyam.

MNB – itt a döntés

Ahogyan az várható volt, az alapkamaton nem változtatott a jegybank, az továbbra is 13 %-on áll. Az egynapos betéti tender ugyanakkor 14 %-ról 13 %-ra csökkent, ezzel visszatért az irányadó ráta az egy évvel ezelőtti szintre, és a két eszköz összeolvadása befejeződött. Szeptember végén megszűnik az egynapos betéti tender, a hosszú lejáratú betéti eszköz, valamint a diszkont kötvény és az egynapos devizaswap-tenderek azonban megmaradnak a jegybanki eszköztárban. Bár monetáris lazítás történt ma is, az MNB elkötelezett az árstabilitás mellett.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke ugyanis jelezte – az infláció továbbra is elfogadhatatlanul magas, ezért a szigorú monetáris politikai kondíciók szükségesek az árstabilitás eléréséhez. A szeptemberi infláció 12 % körül lehet az alelnök szerint, ami már pozitív reálkamatot jelentene. Hozzátette: a kormány és a jegybank vállvetve küzdött az infláció letörésének érdekében. A növekedés terén is megosztotta várakozását Virág Barnabás, 2024-ben 3-4 %-os, stabil szerkezetű GDP növekedés várhat az országra.

Forint – folytatódó esés

Az elmúlt napokban komolyabb esést mutatott be a magyar fizetőeszköz. A forint így újra 390 fölé gyengült az euróval szemben, újra nincs is tehát messze a 400-as euró. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a nemzetközi piaci hangulat is igen borúsan alakult eddig a héten. A vezető európai és amerikai tőzsdeindexek esést mutattak, a német tőzsdeindex, a DAX például több hónapos mélypontra esett. Kérdés, hogy a további napokban hogyan alakul a piaci hangulat, és a sérülékenyebb devizák mit éreznek meg ebből a befektetői hangulaton keresztül. A korábbi elemzői megszólalások szerint ugyanis a nemzetközi piaci események is alakíthatják a forint árfolyamát. Tény viszont, hogy az MNB mai döntését és a kommunikációt is emészthetik még a befektetők.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!