2024 április 24

Forint – gyorsan vegyünk eurót, mielőtt 400 felett lesz?

Úgy tűnik, hogy továbbra sem tud megnyugodni a forint árfolyama. Az előző évet jelentős erősödéssel zárta a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, de ennek az erősödésnek egy részét a 2024-es esztendőben már vissza is adta. A megjelent elemzések szerint hazai és külföldi tényezők is állhatnak a forint gyengélkedése mögött. Közben pedig nemsokára ismét a kamatdöntés miatt izgulhatunk.

Forint – nem bír erős lenni

Ahogy év eleji cikkünkben fogalmaztunk, meglehetősen nyugodtan indult a 2024-es év a forint számára. Január közepén-végén aztán jelentősebb gyengülési hullámnak lehettünk tanúi, ennek több oka is volt a megjelent elemzések szerint. Tarthatott a piac attól, hogy 100 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január végén. De a brüsszeli hírek, mely szerint negatív gazdasági következményekkel járhat az ország számára az Ukrajnának nyújtandó támogatással kapcsolatos esetleges vétó, szintén rossz hatással volt a forint megítélésére.

Végül a jegybank csak 75 bázisponttal lazított, és a február elsejei rendkívüli uniós csúcson megállapodás is született. Ennek ellenére a forint ereje nem bizonyult tartósnak. Megjelent a januári inflációról szóló adat, mely tovább erősíthette a kamatcsökkentési várakozásokat. Kevesebb, mint két hét múlva már többet tudhatunk erről. Február 27-én tartja ugyanis következő ülését a Monetáris Tanács. Virág Barnabás alelnök korábbi jelzése szerint újra az asztalon lehet a 75 bázispontos és a 100 bázispontos kamatcsökkentés is. A forint megítélését pedig ez továbbra is kiemelten befolyásolhatja.

Van itt más is – beütött a dollárerő

Kedden nagyon fontos adat érkezett az Amerikai Egyesült Államokból. Magyar idő szerint délután fél háromkor közölték az inflációs adatot, amely az elemzői és piaci várakozások felett alakult. Ahogyan arra a Portfolio.hu is rávilágított, nem volt semleges ez sem a forint szempontjából. Az adat hatására erősödni kezdett a dollár. Ez pedig hagyományosan nem segíti a forinthoz hasonló sérülékeny devizák megítélését. A forint a dollárral szemben így jóval többet is gyengült, október óta nem látott szintekre is emelkedett az USD/HUF kurzus. Kérdés tehát, hogy a hazai tényezők mellett a nemzetközi piaci eseményeket hogyan viseli a forint a továbbiakban. Ettől is függhet, hogy újra bőven 400 feletti eurót látunk-e, vagy az erősödés útjára lép a forint.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!