2024 április 25

Forrong az ingatlanpiac – Millárdokat követel a hitelező

A kínai az ingatlanpiac komoly turbulenciákkal küszködik. Az Evergrande-csoport felszámolása után immár egy másik vállalatbirodalmat is célba vett az igazságszolgáltatás: a gyengélkedő ingatlanfejlesztő Country Gardent.

A forrongó kínai ingatlanválságban egy nagy és súlyosan eladósodott ingatlanfejlesztőnek ismét bíróság előtt kell védekeznie egy felszámolási kérelem ellen. Az érintett Country Garden cég helyi idő szerint szerda délelőtti tőzsdei közleményben megerősítette, hogy hitelezője, az Ever Credit Limited ezt egy hongkongi bíróságon kívánja elérni 1,6 milliárd hongkongi dollár (körülbelül 188,6 millió euró) kifizetetlen hitel és kamatai megfizetésétköveteli. A bíróság az első tárgyalást május 17-re tűzte ki a Country Garden szerint.

A világ legeladósodottabb, több mint 300 milliárd USA-dollárnak megfelelő ingatlanfejlesztő China Evergrande január végre elrendelt felszámolása ​​után ismét veszélybe kerül egy fontos ,,közép-birodalmi” ingatlanfejlesztő.  Az ország éves gazdasági kibocsátásának körülbelül egyötödét adó ágazat válsága súlyosan érinti a világ második legnagyobb gazdaságát. A pekingi kormány már megpróbálta ezt ellensúlyozni a hitelezés enyhítésével és azon építési projektek listájával, amelyekbe a bankoknak be kellene fektetniük.

A Fortune.com portál szerint a Country Garden értékesítése csaknem 64 milliárd dollár  volt tavaly . A közelmúltban csökkentették az alkalmazottak számát, de 2023-ban még mindig csaknem 70 ezen dolgoztak a cégnél.

A hongkongi tőzsdén jegyzett a dél-kínai foshani ingatlancég egykor a legnagyobb fejlesztőnek számított az étékesítései alapján. Jelenleg külföldi hitelezőkkel közösen a szerkezetátalakításon dolgozik a vállalat. A Country Garden nem számít arra, hogy a hongkongi bírósághoz benyújtott kérelem jelentős hatással legyen az ügy végkimenetelére. Minasonáltal a régió tőzsdéjén a társaság részvénye számottevő veszteséget szenvedett el. (beb/dpa)