Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Nem találja az irányt Európa

Így nyitottak az indexek

A frankfurti DAX-30 index 0,22 százalékkal csökkent, a londoni FTSE-100 viszont 0,12 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,02 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben. A legnagyobb euróövezeti vállalatok részvényeit követő EuroStoxx50 index 0,35 százalékkal ment le.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,37 pontos emelkedéssel, 27 672,05 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest minimálisan erősödött.

Megint gyengült az olaj
Az olaj jegyzése kissé gyengült. Mind nyersolajból, mind feldolgozott termékekből nagy a túlkínálat, és az elemzők legfeljebb 50 százalék esélyt adnak annak, hogy a legnagyobb olajtermelőknek sikerül megegyezniük a termelés befagyasztásáról.

A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent ára szerda reggelre októberi határidőre 36 centtel hordónként 48,87 dollárra csökkent, az amerikai WTI fajtáé pedig 22 centtel 46,36 dollárra ment le.

Az arany ára is megtorpant

Az arany ára az amerikai kamatemelési várakozások erősödésének hatására kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda reggel 1343,78 dolláron jegyezték az azonnali piacon. Az arany jellemzően árcsökkenéssel reagál a kamatemelkedésre, mert nem biztosít hozamot, sőt tartása költséggel jár, és így magasabb kamatkörnyezetben nem vonzó befektetési eszköz.

Az euró mérsékelten gyengült, az európai valuta 9 óra tájban 1,1261 dollár körül forgott a kedd esti 1,1277 dollárral szemben.

Követjük majd az irányt
Kiss Mónika szerdai kommentárja szerint az európai tőzsdék vegyesen nyithatnak, miután a friss olajtartalék és finomított készlet adatok némi bizonytalanságot hoztak a részvénykereskedésre, valamint az amerikai jegybankárok kedden egy lehetséges idei kamatemelésről beszéltek.

Jöhet az amerikai kamatemelés

Az amerikai tőzsdék eséssel zártak kedden, de Ázsiától némi támogatást kaphat Nyugat-Európa. A befektetők azonban óvatosak, az amerikai tartalékbank két döntéshozójának nyilatkozata nyomán a piacok egyre nagyobb esélyt adnak annak, hogy a Fed még az idén
emeli az irányadó kamatot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Dennis Lockhart, a Fed atlantai tagbankjának elnöke azt mondta, hogy nő a szeptemberi kamatemelés valószínűsége, sőt az sem zárható ki, hogy a bank az idén kétszer, jövőre pedig akár többször is növeli az irányadó kamatot. William Dudley, a Fed New York-i tagbankjának elnöke pedig egy tv-interjúban korábban úgy fogalmazott, hogy egyre közelebb kerül az az időpont, amikor célszerű lesz tovább emelni a kamatot, és az elnökválasztási kampány nem fogja befolyásolni a bank döntését.

Ezekre mindenképpen figyelnünk kell
A piacok a Fed júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből remélnek kiolvasni további jelzéseket, a dokumentumot 20 órakor teszik közzé. A piacok még a brit munkanélküliségi adatokra, továbbá az ABN Amro, a Carlsberg és a Cisco negyedéves jelentésére figyelnek szerdán.

Az ázsiai piacokon többnyire emelkedtek az árfolyamok. A tokiói Nikkei-225 1,03 százalékkal emelkedett, mert a jen gyengülése javítja a japán exportgazdaság esélyeit. Kínában a Shanghai Composite Index alig változott, a hongkongi Hang Seng pedig 0,41 százalékos nyereségben állt a kereskedés utolsó harmadában.

Fejelthető volt a tegnap

Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 197,11 pontos, 0,71 százalékos csökkenéssel 27 671,68 ponton zárt.