2023 március 31

Lassan Kína átveszi az USA helyét

Oda a régi világkép

„Továbbra is vezetni fogjuk a klímaváltozás elleni harcot” – szögezte le pénteki Twitter-bejegyzésében a bizottság elnöke, hangot adva csalódottságának.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Juncker a Politico brüsszeli hírportálnak adott előző esti interjújában hangsúlyozta, egyre fontosabb válik a kapcsolat Kínával, minthogy az Egyesült Államok a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól.

„Nem tesz túl boldoggá a gondolat, hogy talán szorosabban fogunk együttműködni Kínával, mint ahogyan az amerikaiakkal tudunk. Ez nem illik a régi világképembe” – mondta Juncker, aki korábban „súlyosan elhibázottnak” nevezte Trump döntését.

Érvényben marad a megállapodás

Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos azt írta a közleményében: „Szomorú nap ez a nemzetközi közösség számára, amikor egy kulcsfontosságú partner hátat fordított a klímaváltozás elleni harcnak. Az EU rendkívüli sajnálattal fogadja a Trump-adminisztráció egyoldalú döntését az egyezmény felmondásáról.”

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A spanyol biztos kiemelte: a megállapodás ennek ellenére érvényben marad, a világ továbbra is számíthat e téren az európai vezető szerepre. Hozzátette, az Európai Unió meg fogja erősíteni partneri kapcsolatait, és új szövetségeket fog kötni a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig leszögezte, hogy a párizsi egyezmény végrehajtása az Egyesült Államok nélkül is folytatódni fog.

Obama bírálta Trumpot

A volt amerikai elnök percekkel a bejelentése után közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a döntéssel a Trump-kormányzat „elutasítja a jövőt”.

Barack Obama ugyanakkor hangsúlyozta: Trump elnök döntése nem akadályozza a környezetvédelmi intézkedéseket és a klímavédelmet a világ többi részén. Közleményében Obama emlékeztetett arra is, hogy a párizsi egyezményt „a világpolitikában betöltött amerikai vezető szerepnek” köszönhetően fogadták el.

Álláspontja szerint „a magánszektor máris döntött, és olyan jövőt választott, amelyben visszafogott a szénfelhasználás”. Úgy vélekedett, hogy a klímaegyezményben részt vevő országok aratják majd le az egyezmény „gyümölcseit” mind az új munkahelyek megteremtésében, mind a kreativitást igénylő állások megteremtésében.

Készült már erre a döntésre

Obama már a bejelentés elhangzása előtt, csütörtökön reggel is kiadott egy közleményt, amelyben bírálta az akkor még csak várható döntést. „Bízom benne, hogy szövetségi államaink, városaink és vállalkozásaink szembeszállnak e döntéssel és még többet tesznek majd annak érdekében, hogy Földünket olyannak őrizhessük meg a jövő nemzedékei számára, mint amilyen most” – szögezte le csütörtök reggeli, első közleményében a volt elnök.

Globális cselekvés kell

Orbán Viktor elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel.

„Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött” – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni” kell.

Trumpot egyébként egy „ízig-vérig amerikai embernek” nevezte, aki nem a királyi, udvari kultúrák hagyományait folytató európai iskolából érkezik, hanem „a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából”.

Európa sorsa az európaiak kezében van

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált: „több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően”, az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek.

Kiemelte: Európa az elmúlt száz évben csak akkor talált rá a polgárai érdekét szolgáló útra, ha együttműködés volt az Egyesült Államokkal, és szeretné, ha ezt sem a németek, sem az amerikaiak nem bontanák meg.

Gazdasági értelemben ugyanakkor Európa sorsa az európaiak kezében van, gazdaságilag Európa ma képes megállni a saját lábán az Egyesült Államok és a világgazdaság más szereplői nélkül is, noha „nyilván rosszabbul élnénk” egy világkereskedelmi rendszer nélkül – fejtette ki. Jelezte: a kérdés az, hogy a biztonságot is képesek-e megteremteni maguknak az európaiak.

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre Orbán Viktor úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a migránsválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így „ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne” – jelentette ki.