2023 március 20

Koronavírus: közel 20 millió fertőzöttet azonosított a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban közel 20 millió új koronavírus fertőzöttet azonosított. A WHO jelenleg 4 féle omikron variánst monitoroz. Ezekből az egyik az Amerikai Egyesült Államokban dominál.

Friss adatok érkeztek: az Egészségügyi Világszervezet szerint a január 29-ig tartó 28 nap alatt közel 20 millió új COVID-esetet regisztráltak. Mindez 78 százalékos csökkenést jelent az előző 28 naphoz képest. A WHO azonban több mint 114 000 halálesetet rögzített ebben az időszakban, ami 65 százalékkal több, mint az előző 28 napos periódusban.

A WHO mostantól a koronavírus jelentések kapcsán áttér a 28 napos intervallumra, hogy kiegyenlítse az azonosított fertőzöttek számának és haláleseteknek a heti ingadozásait. A WHO azonban továbbra is figyelmeztet arra, hogy a vizsgálatok számának csökkenése, valamint a számok késve való bejelentése sok országban torzítja az adatokat.

koronavírus

A bejelentett COVID-19 esetekről szóló jelenlegi számok valószínűsíthetőleg alacsonyabbak a globális fertőzések és újrafertőzések valódi számánál. – áll a WHO járványügyi jelentésében.

A World Health Organization jelenleg 4 omikron variánst figyel meg. Köztük az XBB.1.5-5 is, ami a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint domináns az Egyesült Államokban. A másik három a BF.7, a BQ.1 és a BA.2.75 névre keresztelt variánsok. A koronavírus 2020-ban az egész világot megváltoztatta. Az ekkor bevezetett korlátozásokra még ma is tisztán emlékezhetünk.

Forrás: Marketwatch

Borítókép: Shutterstock