2023 január 31

Itt van az új, zöld kötvény!


A tájékoztatás szerint a hozamfelára 2,50 százalék az EUR midswap felett, ami 3,221 százalékkal van a referenciának számító 2026. október 9-én lejáró német államkötvény (OBL) hozama felett. Az ÁKK kiemelte, a változékony piaci környezet ellenére a kötvények iránt kiemelkedő, 4,5-szeres volt a befektetői érdeklődés.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon hétfőn közzétett posztjában úgy fogalmazott: a több mint négyszeres túljegyzés azt mutatja, a befektetők a szankciós válságban is bíznak a magyar gazdaságban, töretlen a befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt – emelte ki.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósságkezelés, míg 2010-ben az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék körüli szintre javult, a külföldiek aránya 65 százalékról egyharmadra csökkent.

Az energiaválsággal a zöld kötvények jelentősége is megnőtt, az így befolyt forrásokat megújuló energiához kapcsolódó beruházásokra, zöld közlekedésre, környezetbarát fejlesztésekre fordítják – írta Varga Mihály.

Az ÁKK közleménye szerint a kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Erste Group, J.P. Morgan és az OTP Bank pénzintézetek voltak.

Az EUR Zöld Kötvényből befolyt összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani a szuverén zöld kötvény keretprogramjával összhangban – tette közzé a távirati iroda.