2024 június 24

Hajtóvadászat indult a csavargó kínai krokodilok után

Dél-kínai város hatóságai valóságos hadműveletet indítottak több mint 70 krokodil elfogására, amelyek egy kereskedelmi farmról szöktek meg. Miután heves áradások söpörtek végig a régión – adta hírül a CNN hírügynökség kínai állami média beszámolói alapján.

A lakosokat figyelmeztettek, lehetőleg maradjanak a lakásaikban. A veszélyes hüllőket eredetileg egy krokodilfarmon tartották Maoming városban, Guangdong tartomány déli részén. A közelmúlt áradásai miatt egy helyi tó kiöntött, ez tette lehetővé az állatok szökését. Legalább 69 felnőtt krokodilt és hat fiatal egyedet találtak Peng Cun falu közelében, a Shandong-i Hai Bao News lap jelentése szerint. A The Beijing News szerint a hatóságok szonár érzékelőeszközök segítségével keresik a hüllőket.

Mint írták, víz mélysége megnehezítette a kutatást, ezért a hatóságok kötelezték a lakosokat, ne hagyják el otthonukat. A sürgősségi osztag egyik tagja úgy vélekedett, hogy a krokodilokat inkább el kellene altatni, mint elfogni őket. Kínai közösségi médiában keringő videofelvételeken látható, hogy néhány krokodil egy útjelző tábla mögött, egy olyan út közelében, ami teljesen víz alatt áll.

Másik felvételeken azt látni, hogy egy krokodilt befognak, visszahozzák a szárazföldre, száját és végtagját bekötik, ezzel korlátozva mozgását, miközben néhány helyi lakos kíváncsian figyel a partról.

Kínában a krokodilokat nagyra értékelik a bőrük miatt, és a hagyományos kínai gyógyászat szerint húsuk nagy értékkel bír. Guangdong a krokodilfarmok kedvelt helye a viszonylag melegebb éghajlat miatt – állapítja meg a hírügynökség.