2023 szeptember 21

Eredményesen működik a trafikrendszer

Eredményesen működik a tíz éve bevezetett trafikrendszer, beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Biró Marcell hozzátette: a koncessziós rendszerben a korábbi 43 ezerről 5848-ra csökkentették az árusítóhelyek számát. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a fiatalkorúak körében a rendszeresen dohányzók számát a felére sikerült csökkenteni. Ez az eredmény nemzetközi szinten is elismerést nyert, hiszen az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója különdíjjal jutalmazta Magyarország miniszterelnökét. Nagy eredmény az is, hogy a felnőttek körében 10 év alatt 10 százalékkal csökkent a dohányzók száma – mondta. Mindezek igazolják az intézkedések helyességét – fűzte hozzá. A hatóság feladata, hogy folyamatosan ellenőrizzek például azt, hogy kiskorúakat kiszolgálnak-e. Tavaly átlagosan több mint 5600 ellenőrzést hajtottak végre – mondta. Szabálytalanság esetén először pénzbírságot szabnak ki, majd a második esetben legalább 30 napra bezárják a trafikot. Harmadik alkalommal pedig bevonják a trafik kereskedési jogát. A szabályok betartása, tehát, létkérdés a trafikoknak – hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte azt is, hogy sikerült felére csökkenteni a bűncselekmények számát. Biró Marcell a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában felhívta rá a figyelmet, hogy a kiskorúakra a veszély jelenleg az online térből ered. Megemlítette példaként az Elf Bart a dohányzást helyettesítő eszközök megjelenésére, amely ellen úgy vélte sikerült fellépni, érezhetően visszaszorították ezt a jelenséget. Kitért arra is, hogy a magyar trafikrendszer nagy érdeklődést váltott ki, több ország is tanulmányozza, legutóbb Szerbia és Ausztria szervezete ismerkedett a rendszerrel.