2024 május 27

Az S&P pozitív figyelőlistára helyezte a Takarék Jelzálogbankot

Pozitív figyelőlistára helyezte az S&P Global Ratings a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. forint jelzáloglevél kibocsátási programját, és az ennek keretében kibocsátott jelzáloglevelek jelenleg is befektetésre ajánlott kategóriába tartozó „BBB” minősítését. A S&P globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítési szolgálata csütörtök este közölte erről szóló döntését.

A Takarék Jelzálogbank hitelképességének kedvezőbb megítélése azt jelenti, hogy a pénzintézet jelzálogleveleinek minősítése fedezettségi alapon magasabb szintet érhet el a szabályozási környezet által indokolt jelenlegi „bbb” (JRL) besorolásnál. Ehhez azonban a piacvezető nemzetközi hitelminősítők közé tartozó S&P Global Ratings további vizsgálata szükséges.

„Rendszeres kibocsátóként törekszünk arra, hogy a jelenlegi kedvezőtlenebb piaci és makrogazdasági környezetben is fenntartsuk kibocsátói aktivitásunkat, és meglévő lehetőségeinkkel, eszközeinkkel élve még inkább javítsuk jelzálogleveleink minősítését” – mondta Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az S&P Global Ratings döntése a hitelintézet teljes jelzáloglevél-portfoliójára kiterjed.

A Takarék Jelzálogbank tavaly tíz alkalommal adott ki jelzálogleveleket, a kibocsátott volumen hozzávetőleg 70,27 milliárd forint volt. Januárban tartott idei első aukciója keretében – másfélszeres kereslet mellett – 10 milliárd forint értékben fogadott be ajánlatot zöld jelzálogkötvényeire a tőkepiaci szereplőktől.