2024 július 23

60 ezer call centeres dolgozik Magyarországon

Magyarországon mintegy 60 ezer operátor dolgozik a call centerek valamelyikében; a multik mellett ma már egyre több kkv is kiszervezi a call centerét – közölte pénteken az MTI-vel az United Call Centers Kft. szolgáltató.

Magyarországon a kiszervezett ügyfélszolgálati munkát végző cégek az automatizációs trend ellenére folyamatosan bővítik a létszámukat. Kozma Richárd, a United Call Centers (UCC) ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott a közleményben, leggyakrabban olyan értékesítési feladatokat, valamint egyéb ügyfélszolgálati tevékenységeket adnak át külső szolgáltatónak a cégek, amelyek időszakonként változó mértékű erőforrást igényelnek akár napon belüli, akár szezonális csúcsokkal.

Számos cég pedig egyszerűen amiatt dönt a kiszervezés mellett, mert a munkaerőpiacon egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni erre a feladatra. ismertették, hogy egy átlagos, különleges ismereteket nem igénylő ügyfélszolgálati állást 300-350 ezer forintos alapbértől hirdetnek meg, amelyre bónuszok és egyéb juttatások rakódhatnak, az értékesítéssel foglalkozó operátor fizetése ezekkel elérheti az 500 ezer forintot is. A megfelelő nyelvtudást és egyéb készségeket igénylő operátori állásokban dolgozók fizetése már jellemzően az 500 ezres szint felett mozog.

Az ügyfélszolgálati feladatkörnek fontos előnye, hogy jórészt atipikus formában is végezhető, például otthonról. United Call Centers dolgozóinak például 85-90 százaléka a pandémiát követően is azt a lehetőséget választotta, hogy folyamatosan otthonról dolgozik – jelezték. A hazai cégek mintegy 10 ezer operátort foglalkoztatnak saját üzemeltetésű ügyfélszolgálaton, melyek egy része kölcsönzött munkaerő. Különösen a pénzügyi szektorra jellemző ez az alkalmazási forma – emelték ki.

További mintegy 5 ezer ember dolgozik olyan hazai társaságok alkalmazásában, amelyek elsősorban nagyvállalatok, de egyre nagyobb arányban kis-és középvállalkozások kiszervezett ügyfélszolgálati feladatait látják el. Mintegy 45 ezerre tehető azoknak a száma, akik valamely nemzetközi cég magyarországi szolgáltató központjában (elsősorban IT, követeléskezelés és logisztika területén) dolgozik telefonos munkakörben – tették hozzá. A magyar tulajdonú United Call Centers (UCC) a kiszervezett ügyfélszolgálati megoldások egyik piacvezető szolgáltatója.

Tevékenységének fő profilja a többnyelvű ügyféltámogatás telefonon, emailen és chaten, az üzleti folyamatok automatizálása, valamint mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások fejlesztése. Árbevétele 2022-ben 4 milliárd forint volt a megelőző évi 3 milliárd forint után, magyar és külföldi munkatársainak száma 700. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint adózás előtti eredménye tavaly 715 millió forint közelébe emelkedett a 2021-es 660,4 millió forintról – közölte a távirati iroda.