2023 január 28

Andor üzent a briteknek

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztost a BBC rádió vasárnap délutáni politikai magazinműsorában az uniós munkavállalók szociális ellátásával kapcsolatban London és Brüsszel között kibontakozó egyre hangosabb vitáról kérdezték. Andor László az interjúban kijelentette: lehet, hogy a brit szociális ellátórendszer “kissé nagyvonalúbb” az európai átlagnál, ám a külföldi EU-munkavállalók összességében sokkal kevesebb ellátást és kedvezményt vesznek igénybe, mint amennyit adók és járulékok formájában a brit szociális kasszába befizetnek.

Nagy nyomás nehezedik a brit politikusokra

Arra a riporteri felvetésre, hogy nem csupán a kormányzó brit Konzervatív Párt, hanem a baloldali ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt részéről is szigorítást szorgalmazó nyilatkozatok hangzottak el az utóbbi időben, Andor László kijelentette: érthető, hogy a Munkáspárt politikusaira is nyomás nehezedik ebben az ügyben, mivel a Labour vezette előző brit kormány döntött úgy a 2004-es keleti EU-bővítés után, hogy nem alkalmazza a lehetséges átmeneti korlátozásokat a kelet-európai EU-tagok munkavállalóival szemben, és ezután az előzetesen vártnál sokkal többen érkeztek az új keleti uniós tagállamokból, főleg Lengyelországból.

A Munkáspárt is fontolóra venné a szigorításokat

Chuka Umunna, a Munkáspárt árnyékkormányának üzleti ügyekért felelős tagja – a Labour fiatal politikusi nemzedékének egyik legtekintélyesebb képviselője – a BBC televízió minapi politikai vitaműsorában kijelentette: a Munkáspárt vezette akkori kormány hibát követett el, amikor 2004-ben nem alkalmazta az átmeneti munkavállalási korlátozásokat.

Hozzátette: a Munkáspárt szerint is meg kell fontolni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás szabályozását, ugyanis az EU alapítói az unión belüli szabad mozgás alapelvét “a munkavállalók, és nem az álláskeresők szabad mozgására értették”.

Nem számoltak anno ennyi emberrel

Andor László a vasárnapi BBC-interjúban ugyanakkor azt mondta: nem hiszi, hogy a Labour-kormány akkori “előrejelzési kudarca” okot adhat a szabad munkaerőmozgással kapcsolatos “rögtönzött politikusi ötletelésekre”. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a munkavállalók és az álláskeresők különböző elbírálásával, amelyre Chuka Umunna tett utalást minapi nyilatkozatában, Andor László határozott nemmel felelt, kijelentve: a jogosultságok EU-állampolgárokra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy van-e éppen állásuk, vagy nincs.

A román és a bolgár munkavállalókkal szembeni brit politikai és sajtókampánnyal kapcsolatban az uniós biztos hangsúlyozta, hogy “a nagy-britanniai bűnözés nem a románokkal, a hajléktalanság nem a bolgárokkal kezdődött”, ezért “abszolút aránytalanság” a helyi szinten kialakuló problémákat e két országhoz kötni.

A román és a bolgár állampolgárok átmeneti munkavállalási korlátozásai január 1-jével jártak le. A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció és személyesen David Cameron miniszterelnök már e korlátozások lejárati határidejének közeledtével folyamatosan hangoztatta – és azóta is visszatérően hangoztatja – London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Andor László nem először bírálja e brit törekvéseket. London az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt már az utóbbi hetekben is komoly konfliktusba keveredett a magyar EU-biztossal, akinek többszöri kritikus nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.