2023 január 31

A következő 7 évben is lesz miből osztani

A Nemzeti Agrárkamara Veszprém megyei szervezetének rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára közölte: 2014 átmeneti év, a támogatások struktúrája nem változik az elhúzódó brüsszeli döntések miatt, vagyis a SAPS területalapú támogatás 2014-ben 227 euró lesz hektáronként. Ismertetése szerint a termeléshez kötött rizstámogatás kerete 1,26 millió euró, a termeléshez kötött különleges tejtámogatás évi kerete 43,3 millió euró.

Emelték a csekély összegű (de minis) támogatást

A termeléstől elválasztott kérődző-szerkezetalakítási program 2014. évi kerete 43 millió euró, a termeléstől elválasztott zöldség-gyümölcs-szerkezetátalakítási program 2014-es kerete 8,65 millió euró. Ugyanez a dohány területén 23,3 millió euró, a biztosítási díjtámogatás idei kerete pedig 7,76 millió euró – sorolta Feldman Zsolt. Az elkülönített támogatások között cukorra 41 millió euró, zöldség-gyümölcsre 4,7 millió euró jut – tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy nemzeti forrásból 2014-ben állatjólléti támogatásként 49,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a de minimis (csekély összegű) keret a duplájára nőtt januártól: 15 ezer euró lett három évre vállalkozásonként.

Az éves keret harmadát kell zöldítésre fordítani

Tájékoztatása szerint teljes agrár- és vidékfejlesztésre Magyarország 12,3 milliárd eurót kap uniós forrásokból 2020-ig, 2015-től pedig évi 1,3 milliárd euró jut a közvetlen termelői támogatási rendszerre.

Kitért arra, hogy az éves pénzügyi keret 30 százalékát zöldítésre kell fordítani. Szintén kötelező, hogy a fiatal gazdák támogatására az éves pénzügyi keret 2 százalékát fordítsák, de Magyarország várhatóan erre a címre csupán a keret 0,6 százalékát tudja allokálni, mivel az érintettek mindössze kilencezren vannak.

Segítség a pályázatíráshoz

Győrffy Balázs, az agrárkamara országos elnöke NAK-nál bevezetett újításokat ismertette, így például a falugazdászi hálózat átvételét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányhivataloktól az összes falugazdászt jogfolytonossággal vette át a NAK.

A kamara ösztönözni kívánja, hogy minél több pályázat szülessen, ez olyan lehetőség a magyar vidék számára, amelyet ki kell használni – húzta alá. Elmondása szerint egyeztetések folynak arról, hogy a 100 millió forint alatti pályázatokat a kamara díjmentesen segítene megírni.