2024 április 18

A kormánynak nem célja megfojtani a Balekokat

A múlt pénteken a kormány elé terjesztett költségvetési tervezetben – amely közel 37 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő – olvasható intézkedést Laurence Parisot, a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) elnöke „vállalkozásellenes rasszizmusnak nevezte”, a „Balekok” pedig tüntetést hirdettek vasárnapra a nemzetgyűlés elé.

„Ezt a javaslatot valószínűleg megváltoztatjuk. Ha egy intézkedést rosszul lőttek be, akkor párbeszédre és esetlegesen korrekcióra van szükség” – mondta csütörtökön Pierre Moscovici pénzügyminiszter a France Inter közszolgálati rádióban a nyereségadó tervezett emelésével kapcsolatban.

A francia elnökség pedig tudatta, hogy a kormánynak nem célja „megfojtani” az induló innovatív vállalkozásokat (start-up) és a gazdasági tárcánál már dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyekkel elkerülhető lesz, hogy eladás esetén az adóintézkedések büntető jellegűek legyenek számukra. A Balekok képviselőit csütörtök délután fogadják a gazdasági tárcánál.

A jövő évi költségvetési tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), 10 milliárdot pedig a nagyobb vállalkozásoktól szednek be. Ehhez jön hozzá még a vállalkozások számára már nyáron megszavazott 4,4 százalékos adóemelés, az osztalékokra. A nyereségadó megemeléséből a kormány eredetileg 2 milliárd eurós bevételre számított.

Ezzel párhuzamosan – a Le Monde című napilap értesülése szerint – Franciaország versenyképességének növelése és a munkaerőpiac rugalmasabbá tételének érdekében a kormány jövőre mintegy 40 milliárd euróval csökkentené a munkáltatói járulékokat. A lap úgy értesült, hogy a kieső összeget új adókkal fogja kompenzálni az állam. Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő csütörtökön úgy reagált az értesülésre, hogy még semmilyen döntés nem született a kérdésben.