2024 május 27

India az orosz Urals olajtípus legnagyobb felvevőpiaca

India veszi fel az orosz Urals olajtípus exportjának túlnyomó részét, míg a rangsorban a második helyet Törökország vette át Kínától a Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedőktől kapott tájékoztatás és a Refinitiv Eikon kereskedelmi platform adatai alapján végzett számításai alapján.

India vásárolta fel az orosz Urals olajtípus júniusi exportjának túlnyomó részét, 60 százalékát, a májusival megegyező arányban. India májusban napi 1,95 millió hordó orosz olajtat vásárolt, ami rekordnak számít és az ország teljes olajimportja 40 százalékának felel meg. Kína 7 százalékkal vette ki a részét az orosz Urals olajtípus júniusi exportjából a májusi 13 százalék után.

Törökország az orosz Urals-export 8 százalékát vette fel júniusban, míg májusban 11 százalékát. Törökország így júniusban megelőzte Kínát az Urals-olajexport a második legnagyobb felvevőpiacaként. Az Urals szállítmányok negyedik legnagyobb felvevőpiaca Bulgária: júniusban 6 százalékkal a májusi 3 százalék után. Bulgária felmentést kapott az EU tengeren szállított orosz olajra kivetett embargója alól. Júniusban az Urals-olajexport 19 százalékát rakták át hajóról hajóra a májusi 11 százalék után. Ezeknek a szállítmányoknak a célállomása egyelőre nem ismeretes – köhölte a távirati iroda.