A mai nap egyik legmeghatározóbb eseménye egyértelműen a Federal Reserve kamatdöntése lesz, volatilis nap elé néznek az amerikai börzék.

A Federal Reserve magyar idő szerint szerdán 20:00-kor ismerteti a kamatemelés mértéket. Jelenleg a piac körülbelül 20 százalékos esélyt lát arra, hogy a jegybank 100 bázisponttal emeli meg az irányadó kamatlábat.

Kedden az amerikai részvény- és kötvénypiacok is nyomás alá kerültek, elemzők szerint mindez arra utalhat, hogy a befektetők alábecsülték a 100 bázispontos kamatemelés valószínűségét. A piac elsősorban továbbra is 75 bázispontos kamatemelést áraz, azonban egyre többen spekulálnak a 100 bázispontos emelésre.

A múlt héten nyilvánosságra hozott adatok alapján az infláció az előzetesen vártnál kisebb mértékben enyhült augusztusban, a munkaerőpiac azonban továbbra is erős. Jerome Powell, a Fed elnöke korábban azt mondta, hogy az infláció legyőzésének érdekében többet kell tenni, így továbbra is marad a szigorú monetáris politika.

A Federal Reserve és más központi bankok nem titkolják eltökélt szándékukat, hogy megnyerjék az elmúlt 4 évtized legmagasabb inflációjával szemben vívott harcot, még akkor is, ha ez a gazdaságok zsugorodásával járhat. Sokan aggódnak, hogy a Fed sorozatos kamatemeléseit követően recesszióba bukhat a gazdaság.

(www.shutterstock.com)

Sam Stovall, a CFRA vezető stratégája szerint a 100 bázispontos kamatemelés „túlreagálás” lenne a Fed részéről. Ezen döntés viszont a piacokat vélhetően alaposan meglepné, a keddi gyengélkedést követően potenciálisan újabb eladási hullám érkezhetne az amerikai börzékre.

20 százalékos esélyt látnak a 100 bázispontos kamatemelésre

A 100 bázispontos kamatemelésre továbbra is kicsi esélyt látnak a tőzsdei szereplők, körülbelül 20 százalékos esélyt adnak neki, míg a 75 bázispontos kamatemelésnek 80 százalék a valószínűsége. Egy japán befektetési bank, a Nomura egyike azon kevés pénzintézeteknek, akik 100 bázispontos kamatemelésre számítanak ma este. A kamatdöntő ülés eredményéről természetesen mi is be fogunk számolni.

Az amerikai tőzsdéken aktívan kereskedők számra mindenképpen ajánlatos figyelemmel kísérni a holnapi eseményeket. A Fed döntését megelőzően, majd a kamatemelés mértékének nyilvánosságra hozatalát követően is jelentősen megnőhet a volatilitás mindkét irányba a tengerentúli börzéken.

Borítókép forrása: Shutterstock