Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fed valóban készen áll mindent bevetni az infláció legyőzéséhez, még akkor is, ha ez a gazdaság visszaesésével jár. Más központi jegybankok is készek megtenni ezt.

A szárnyaló inflációra válaszul a jegybankok világszerte nagyléptékű kamatemelésbe kezdtek, a jegybankok minden eszközt bevetnek az inflációs célok elérésének érdekében, azonban ez a recesszió veszélyeivel fenyegeti a gazdaságokat.

A Federal Reserve egyértelműen a befektetők tudtára adta, hogy a 2 százalékos inflációs cél elérésének érdekében minden eszközt bevet, így szeptembertől is marad a szigorú monetáris politika. A szerdai Fed ülés előtt a piac jellemzően 75 bázispontos kamatemelést áraz, de egyesek 100 bázispontos kamatemelésre is spekulálnak. Becslések szerint a kamatlábak jövőre 4.5 százalék körül érhetik el a csúcspontjukat, szemben a jelenlegi 2.25-2.5 százalék közötti sávhoz.

(www.shutterstock.com)

„A kamatemelés visszafogja a magánszektor kiadásait és hitelfelvételeit, ezzel együtt a gazdaság is lassulni fog” -mondta Ray Dalio, aki kifejezetten pesszimista folytatást jósol az amerikai börzéknek.

A Bloomberg beszámolója szerint a jegybankok kamatemelései a recesszió felé taszítják a gazdaságokat. A Federal Reserve és más központi bankok nem titkolják eltökélt szándékukat, hogy megnyerjék az elmúlt 4 évtized legmagasabb inflációjával szemben vívott harcot, még akkor is, ha ez a gazdaságok zsugorodásával jár.

Idén már közel 90 központi bank emelt kamatot a világban, legtöbbjük több alkalommal hajtott végre kamatemelést. Mindezek hatására csökkennek a 2023-ra vonatkozó növekedési előrejelzések, Amerikára, az Euró Zónára és az Egyesült Királyságra nézve is.

(www.bloomberg.com)

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock