A Tesla a szerdai tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál jobb második negyedéves eredményekről számolt be, az EV gyártó eladta bitcoin pozíciójának közel 75 százalékát.

A Tesla Inc. a szerdai tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál jobb második negyedéves eredményeket hozott nyilvánosságra. A Tesla a kínai koronavírus helyzet ellenére is felül tudta teljesíteni a Wall Street várakozásait, azonban ehhez arra is szükség volt, hogy a Tesla megnövelje a modelljeinek a listaárát, valamint eladja bitcoin pozíciójának közel 75 százalékát.

Elon Musk vezérigazgató elmondta, hogy kihívásokkal teli negyedéven van túl a Tesla, azonban az év második felében meg van az esély az EV gyártó számára, hogy új rekordokat állítson fel.

Várakozásokon felül teljesített a Tesla

A Tesla árbevétele 42 százalékos növekedést követően 16.9 milliárd dolláron alakult. A tavalyi év azonos periódusában 12 milliárd dolláros árbevételről számolt be a Tesla. Az EV gyártó a második negyedév során 2.3 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.95 dolláros nyereséget ért el, ami látványos növekedés a 2021 második negyedévében felmutatott 1.1 milliárd dolláros, részvényenkénti 1.02 dollár nyereséghez képest. Az egy részvényre jutó korrigált nyereség 2.27 dolláron alakult 2022 második negyedévében.

A FactSet adatai szerint a Wall Street-i elemzők előzetesen 16.5 milliárd dolláros árbevétellel és részvényenkénti 1.81 dolláros korrigált nyereséggel kalkuláltak.

A Tesla beszámolója szerint számos kihívással szembesültek a negyedév során, a koronavírus helyzet miatt a sanghaji gyár termelése erősen limitált volt. A vezérigazgató szerint „az ellátási láncból fakadó problémák már évek óta fejtörést okoznak a szektornak”. A Tesla még a hónap elején arról számolt be, hogy közel 255 ezer modellt értékesített a második negyedév során, ami 18 százalékos visszaesést jelent 2022 első negyedévéhez képest.

A negyedév során a Tesla eladta bitcoin pozíciójának közel 75 százalékát, 936 millió dollár értékben. A hír a bitcoin árfolyamát is alaposan megmozgatta.

A negyedévet a Tesla 18.9 milliárd dollár értékű pénzeszközzel zárta.

Továbbra is a Tesla a legkapósabb EV a tengerentúlon

Korábbi cikkünkben is foglalkoztunk vele, hogy a Tesla trónját nap mint nap újabb és újabb autógyártók próbálják meg elfoglalni, azonban a Tesla továbbra is masszívan vezeti a piacot. Az Experian adatai szerint 2022 első 5 hónapjában 179 574 darab új Teslát regisztráltak az Amerikai Egyesült Államokban, ami 66 százalékos növekedést jelent 2021 azonos periódusához képest.

Ha csak az elektromos autók piacát vizsgáljuk, még szembetűnőbb a Tesla fölénye. 2022 első 5 hónapjában 82 880 darab Tesla Model Y-t regisztráltak, ezzel abszolút piacvezetővé vált a modell. A második hellyel szintén a Tesla büszkélkedhet, 74 092 darab Tesla Model 3 talált gazdára. A dobogó harmadik fokára óriási lemaradással a Ford Mustang Mach-E állhatott, mindössze 15 491 darabot regisztráltak a modellből.

(www.shutterstock.com)

A befektetők és az elemzők is aggódtak, hogy a Tesla esetlegesen a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolhat be, kifejezetten nehéz helyzetben van az EV szektor jelenleg. Ugyan csökkentek a szállítási számok az előző negyedévhez képest, azonban a Tesla vezetőpozíciója továbbra is megdönthetetlennek tűnik.

A részvény 0.80 százalékos emelkedést követően 742.50 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel idén 29.74 százalékos mínuszban van az EV gyártás úttörője, az elmúlt 1 év alatt azonban 12.41 százalékkal nőtt meg a Tesla részvények értéke.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com