A Deutsche Bank vezérigazgatója globális recesszióra figyelmeztet, a Citigroup közgazdászai szerint is közel 50 százalék az esély erre.

A Citigroup és a Deutsche Bank is beállt a pesszimisták sorába, akik a közelgő recesszió veszélyeire hívják fel a figyelmet. A jegybankok kamatemeléssel lépnek fel a magas infláció ellen, 2022-ben már több mint 60 központi bank emelt kamatot. Christopher Waller a Federal Reserve kormányzója a hétvégén arról beszélt, hogy támogatná, ha júliusban egy újabb 75 bázispontos kamatemelésre kerüljön sor.

Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója potenciálisan közelgő globális recesszióra figyelmeztetett szerdán. A Frankfurtban megrendezett Future of Finance eseményen a bankvezér elmondta, hogy a globális gazdaságok súlyos nyomás alatt vannak, kezdve a kínai koronavírus helyzettel és ezáltal a súlyos ellátási lánc problémákkal, a magas infláció is komoly problémát okoz, az élelmiszer árak meredeken emelkednek, különösen a szegény országokban.

(www.shutterstock.com)

A Deutsche Bank vezérigazgatója szerint „legalább 50 százalék a globális recesszió esélye.” A bankvezér szerint a recesszió 2023 második felére várható az Amerikai Egyesült Államokban és Európában.

A Citigroup szintén a mai napon közölt hasonlóan pesszimista jóslatot. A Citigroup közgazdászai szerint a globális recesszió esélye közel 50 százalék. A Citigroup jelenleg 3 százalékos globális növekedést prognosztizál 2022-re vonatkozóan, jövőre pedig 2.8 százalékos növekedést becsülnek.

A hét elején Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is arra figyelmeztetett, hogy recesszióba kerülhet az amerikai gazdaság. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója már júniusban a közelgő „gazdasági hurrikánra” figyelmeztetett.

Jerome Powell Fed elnök szerint az infláció még mindig letörhető anélkül, hogy az recessziót okozna. A tőkepiacokon azonban továbbra is a pesszimizmus dominál, magas a recessziótól és az inflációtól való félelem mértéke. A tegnapi felpattanást követően az amerikai vezető határidős tőzsdeindexek már a nyitást előtt komolyabb mínuszba fordultak.