Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a pénteki Jackson Hole-i konferencián arról számolt be, hogy az infláció visszaszorításának érdekében marad a szigorú monetáris politika. Powell szavai után meredek esésbe kapcsoltak a piacok.

Kiemelt figyelemmel várták a befektetők Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének a pénteki Jackson Hole-i konferencián adott beszédét. A konferencia fő témái az infláció, a recessziós félelmek és a kamatemelési ciklus várható alakulásai voltak.

Powell beszédét megelőzően nagyvonalakban két forgatókönyvre készültek a piacok:

Optimista szcenárió – a befektetők reménykedtek, hogy az enyhülő inflációs nyomás következtében lazít monetáris politikáján a jegybank. Ha a jegybank elnöke arra utaló jeleket küldött volna, hogy szeptembertől jó eséllyel kisebb mértékű kamatemelések várhatóak, folytatódhatott volna a tőkepiaci rally.

Pesszimista szcenárió – Powell továbbra is az agresszív kamatemelés mellett szólal fel az infláció letörésének érdekében, noha ez a gazdasági növekedés visszaesésével járhat. Ez esetben valószínűleg negatív tartományba fordulna a részvények zöme.

Marad a szigorú monetáris politika

A pénteki beszédet követően nyilvánvalóvá vált, hogy a Federal Reserve elkötelezett az infláció visszaszorítása mellett. A 2 százalékos inflációs cél eléréséhez lassítani kell a gazdaságot, ezért a Fed továbbra is a monetáris politika szigorítása mellett teszi le a voksát, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek láthatóak, és júliusban az inflációs nyomás is enyhült. A szigorítás nehézséget okoz majd a háztartások és vállalatok számára is.

(www.shutterstock.com)

Powell határozott szavait követően meredek esésbe kapcsoltak a börzék, a széleskörű esés a kriptovalutákat is magával ragadta. Hétfőn reggelre újra 20 ezer dollár alá bukott a bitcoin árfolyama, utoljára július 14-én járt ilyen alacsonyan a jegyzés. A Fed elnök beszéde alatt a fő kriptotőzsdéken több mint 288 millió dollár értékben likvidáltak long pozíciókat.

A bitcoin árfolyama az elmúlt 5 nap alatt több mint 8 százalékkal csökkent, hétfőn reggel újra a 20 ezer dolláros szint alatt járt a jegyzése. A mai nap sorozatban az ötödik nap, amikor csökken a vezető kriptovaluta értéke. Úgy tűnik, hogy Powell pénteki beszédét követően jelentős nagyságú tőke vándorolt ki a spekulatív jellegű, magasabb kockázati besorolású instrumentumokból.

A bitcoin idei lokális mélypontját június 18-án érte el, 17 611 dolláros árfolyam mellett, ezen szinthez képest jelenleg már csak körülbelül 12 százalékkal jár magasabban a kriptovaluta árfolyama. A bitcoin tavaly novemberi 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest jelenleg több mint 70 százalékos mínuszban van. Elemzők szerint a 20 ezer dolláros támasz elesését követően a júniusi mélypontok adhatnak támaszt az árfolyamnak.

A piaci kapitalizáció alapján második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum árfolyama közel 15 százalékot zuhant az elmúlt 5 napban. A 2000 dolláros szint sikertelen megtartását követően esésbe kapcsolt az árfolyam, jelenleg már 1500 dollár alatt jár a jegyzés.

Powell pénteki beszédét követően nem lenne meglepő, ha az elkövetkező hetekre a bizonytalanság és a gyengélkedés lenne jellemző. Nehéz helyzetben vannak az amerikai börzék, a spekulatív jellegű eszközök pedig még nagyobb bajban lehetnek.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com