A múlt heti súlyos eséseket követően pozitív tartományban zárták a tegnapi kereskedési napot az amerikai vezető tőzsdeindexek.

Némileg enyhült a pesszimizmus az amerikai tőzsdéken, a pénteken megfigyelhető emelkedő tendencia a keddi kereskedési napra is jellemző volt. A rabszolgaság eltörlésének emléknapját vasárnap ünnepelték az Amerikai Egyesült Államokban, az ünnep következtében hétfőn zárva maradtak az amerikai börzék.

A vezető amerikai tőzsdeindexek a pénteki felpattanás ellenére sorozatban a harmadik veszteséges hetüket zárták. Az S&P 500 utoljára 2020 márciusában zárt ilyen gyenge hetet, amikor a világ először szembesült a koronavírus pusztító hatásaival. Az S&P 500 5.8 százalékos mínuszban zárta a múlt hetet, a blue-chip index, a Dow Jones Ipari Átlag múlt heti hozama -4.8 százalékon alakult, a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index szintén 4.8 százalékos mínuszba fordult.

Felpattanás a súlyos eséseket követően

Az elmúlt időszakban látott meredek eséseket követően némi optimizmus érkezett a piacokra, ideiglenesen legalábbis. A Bank of America szerint a befektetőknek már csak pár hónapnyi medvepiaccal kell kalkulálnia, azt követően újra emelkedő tendencia érkezhet az amerikai tőzsdékre, ez szintén megnyugvást jelenthet a befektetőknek.

Az inflációs és a recessziós félelmek azonban vélhetően továbbra is fókuszban lesznek, a Federal Reserve júliusi ülésén elképzelhető, hogy ismét 75 bázispontos kamatemelésről születik döntés. A jegybank múlt szerdán agresszívan lépett fel az infláció ellen és 75 bázisponttal 1.75 százalékra emelte az irányadó kamat célsávjának tetejét. Ekkora mértékű kamatemelésre utoljára 1994-ben volt példa.

(www.shutterstock.com)

A Dow Jones Ipari Átlag kedden kereskedési idő szinte egészét pozitív tartományban töltötte. A blue-chip index 2.15 százalékos, 641.57 pontos felpattanást követően újra 30 ezer pont fölött zárt, 30 530.25 ponton zárta a keddi kereskedési napot. A Dow Jones Ipari Átlag idén 15.98 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 9.88 százalékkal csökkent az index értéke.

Az S&P 500 árfolyamában a Dow Jones-hoz hasonló mozgást láthattunk tegnap. A benchmark index 2.45 százalékos, 89.95 pontos erősödést követően 3 764.79 ponton zárta a hét első kereskedési napját. Az index az elmúlt időszakban látott gyengélkedés hatására 2022-ben 21.01 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 10.89 százalékkal húzódott vissza az index árfolyama.

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A Nasdaq Composite Index 270.95 pontos, 2.51 százalékos emelkedést követően 11 069.30 ponton zárta a keddi kereskedési napot. Az éveken át tartó felülteljesítést követően idén különösen nagy eladási nyomás helyeződött a technológiai szektorra, az inflációs és a recessziós félelmek is a magas értékeltségű technológiai szektort sújtják a legnagyobb mértékben. Ezen tényezők hatására a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index igen súlyos, 29.25 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 21.72 százalékkal húzódott vissza az index értéke.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com