Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az inflációs aggodalmak miatt az előző nap elszenvedett, nagy veszteségek után.


A DJIA-30 index 0,12 százalékkal, az S&P-500 index 0,44 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,91 százalékkal kezdett magasabban.

 Az indexek szerdán két-két és fél százalékos veszteséget szenvedtek el a fogyasztói árak várakozáson felüli emelkedésének hatására. A termelői árak is a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az elmúlt hónapba a csütörtöki tőzsdei nyitás előtt közzétett jelentés alapján, kevésbé viszont a márciusinál -közölte a távirati iroda.

Kedvezően értékelték ugyanakkor a piacon az elmúlt heti munkanélküli segélykérelmekről publikált adatokat. Első alkalommal kevesebben folyamodtak munkanélküli segélyért az elmúlt héten és kevesebben az elemzői várakozásoknál is. A benyújtott kérelmek száma sorban a harmadik hete volt már 500 ezer alatt és a legkevesebbnek bizonyult a koronavírus-járvány foglalkoztatásra gyakorolt hatásának tavaly márciusi jelentkezése óta. Az elmúlt hetinél kevesebben csak 2020 március 14-én végződött héten folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért.

Az olajár csökkent a vírusfertőzéseknek az indiai keresletet veszélyeztető növekedése, valamint az Egyesült Államokban kibertámadás miatt leállított üzemanyag-szállító vezeték újraindítása miatt.

Az amerikai kereskedési idő kezdetén a WTI hordónként 64,31 dolláron 2,66 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a Brent ára pedig 2,48 százalékkal csökkent 67,60 dollárra.

    Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben 1,2090 dolláron, az arany spot ára 0,14 százalékkal unciánként 1818,10 dollárra emelkedett.