Egyelőre az oktatási szektorral van szó, de a befektetők joggal aggódhatnak.

Újabb ágazattal toldotta meg a kínai monopóliumellenes hivatal, a külföldön bejegyzett vállalatok elleni hadjáratát. Ezúttal nem csak tech cégek, hanem már az oktatási területen tevékenykedő vállalatok is a célkeresztbe kerültek. Mindez azonban már nem csak a hong kong-i tőzsdén kereskedőket érinti, mivel már a Wall Street-en is vannak következményei a folyamatnak. 

A jelenségről bővebben 

A kínai versenyhivatal a hétvége folyamán, megtiltotta az ország nemzetközi oktatási vállalatainak, hogy egy bizonyos struktúra szerint működjenek. Egészen pontosan a Variable Interest Entity (VIE) formáról van szó. A szakavatott szemeknek ismerős lehet a kifejezés, de lehet sokaknak ez újdonság. Röviden arról szól, hogy számos kínai vállalat, a kommunista párt előírásainak megfelelően, nem vonhat be külföldi tőkét a cég működésébe. Azonban a VIE struktúra ez idáig egy megtűrt kiskapu volt, amelyet többek között az Alibaba is alkalmaz. Ezt tiltották most meg a külföldi tőzsdéken jegyzett oktatási vállalatok számára. 

Ezeket a cégeket érinti 

Az eladási hullám milliárd dolláros nagysegrendet öltött. Kékkel a TAL Education; sárgával a Gaotu; lilával a New Oriental – www.investing.com

A helyzet már az amerikai tőzsdéken jelen lévő vállalatokat is érinti. A kínai versenyhivatal tiltásának következtében, több milliárd dolláros eladási hullám futott végig az amerikai tőzsdéken. Mindez kifejezetten az edukációs szektorban jelen lévő, kínai vállalatokat érinti. Ide sorolható a Gaotu Techedu, a TAL Education, illetve a New Oriental. Ezen vállalatok papírjai, egytől egyig 30% körüli zuhanást mutatott fel a hét első felében. Szerdán javulhat az összkép, és pozitív irányba korrigálhat valamelyest az árfolyam, de az összképen ez mit sem segít. 

Miért aggódnak a befektetők? 

Tegnap már arról cikkeztünk, hogy a folyamatok első sorban a hong kong-i tőzsdén jelen lévő cégeket érinti. Sajnos most már a helyzet begyűrűzött a Wall Street-re is, amely vészjósló lehet a befektetők számára. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a VIE működési struktúra eddig sem volt kockázatmentes. A jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett, holding társaságokon keresztül megfinanszírozott kínai vállalatok, eddig is a kommunista párt szürke zónájába estek. Az aggodalmak most azért jogosak, mert a korlátozás tovább terjedhet más szektorok felé is. Ezek pedig lényegesen nagyobb ágazatok, mint az oktatási terület, amelyekkel negatív láncreakciót generálhatnak az amerikai tőzsdéken.