A kriptovaluták kifejezetten jól teljesítettek az elmúlt napokban, a technológiai cégek negyedéves jelentései azonban megtörhetik az emelkedés ütemét.

A bitcoin és a kriptovaluták túlnyomó többsége pozitív tartományba fordult pénteken, a múlt hét óta nagyobb volumenű felpattanás látható a piacon. A bitcoin árfolyama az elmúlt 24 óra alatt több mint 4 százalékkal nőtt meg, ezzel újra 23 500 dollár fölé kúszott az árfolyam. Múlt szerda óta több mint 20 százalékot rallyzott a kriptovaluta.

A közelmúltban látott felpattanást követően a kriptovaluták piaci kapitalizációja újra átlépte az 1 billió dolláros szintet. 2021 novemberében, amikor a bitcoin és az ethereum is mindenkori csúcsra tudott törni közel 3 billió dollár volt a kriptovaluták piaci kapitalizációja. Ez a szám jól szemlélteti, hogy milyen nagy mértékű volt a kriptovaluták piacán látott visszahúzódás, valamint az is, hogy igen hosszú lesz a felfelé vezető út a mindenkori csúcsokig.

(www.coinmarketcap.com)

Elronthatja a bulit a technológiai szektor

A technológiai szektor meghatározó szereplői folyamatosan hozzák nyilvánosságra negyedéves jelentéseiket az elkövetkező kereskedési napok során, az előzetesen vártnál gyengébb eredmények a kriptovaluták piacán jelenleg látható emelkedést is megtörhetik. Elméletileg a kriptovaluták piaca nem függ a tőzsdéktől, azonban az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a kereskedés iránya a két piacon erősen korrelált. A kriptovaluták árfolyama rendszerint követi az S&P 500 és a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index kilengéseit. A tegnapi kereskedési napot ugyan 1.4 százalékos pluszban zárta a Nasdaq Composite Index, a Futures azonban negatív tartományba fordult a mai nyitást megelőzően.

A Snap a tegnapi tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra a csalódást keltő negyedéves eredményeit, ennek hatására a csütörtöki after-marketben több mint 25 százalékos mínuszba fordult a részvény, jelenleg pedig már több mint 30 százalékos mínuszban áll a papír.

A Snap gyenge teljesítménye megerősítette a befektetők aggályait, a félelmek szerint az inflációra és a lassuló gazdaságra adott válaszul az előzetesen vártnál nagyobb mértékben emelhet kamatot a Fed a jövőhéten. Egyesek 100 bázispontos kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak.

A nagy piaci kapitalizációjú technológiai óriások alaposan eltudják mozdítani a Nasdaq indexet, mely negatívan hathat az amerikai tőzsdékre és a kriptovaluták piacára is. Az Apple, az Alphabet, az Amazon és a Microsoft is a jövő héten hozza nyilvánosságra negyedéves jelentését.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com