A Rosznyeft orosz olajipari óriásvállalat németországi leányvállalatát pénteken vagyonkezelői felügyelet alá helyezték, így a német szövetségi szabályozó hatóság ellenőrzése alá került a PCK schwedti finomítója, amely Berlin városának egyik legfontosabb üzemanyagforrása.

A Rosneft Deutschland, amely korábban a Rosznyeft többségi tulajdonában volt, próbára tette Németország eltökéltségét, hogy az év végéig megszüntesse az Oroszországból származó kőolajimportot az európai szankciók értelmében, amelyekkel Moszkvát büntetik az ukrajnai invázió miatt. “A vagyonkezeléssel elhárul az energiaellátás biztonságát fenyegető veszély, és egy lényeges alapkő kerül lerakásra a schwedti telephely megőrzése és jövője érdekében” – áll a német gazdasági minisztérium közleményében. A Rosneft Deutschland a németországi olajfeldolgozó kapacitás mintegy 12 százalékát adja, és az ország egyik legnagyobb olajfeldolgozó vállalata – közölte a minisztérium.

A pénteki lépés annak ellenére eszkalálja az amúgy is feszült kapcsolatokat Oroszországgal, hogy Olaf Scholz kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden telefonbeszélgetésen tárgyalt az ukrajnai helyzetről. Német kormányzati források a bejelentés előtt azt mondták, hogy az orosz olajszállítások esetleges azonnali leállítását is figyelembe kell venni a Rosneft Deutschland vagyonkezelés alá helyezéséről szóló döntésnél. A tengerparton fekvő Schwedt finomító Németország negyedik legnagyobb finomítója, amely a főváros üzemanyagának 90 százalékát szolgáltatja, és az üzem 1960-as évekbeli megépítése óta az összes nyersolajat Oroszországból kapja a Drusba vezetéken keresztül.  Nyugat-Lengyelország egy részét szintén Schwedtből látják el, akárcsak a Berlin-Brandenburg repülőteret.

A pénteki lépést egy “átfogó csomag” kíséri, amelynek célja, hogy a finomítóba alternatív útvonalakon is lehessen olajat szállítani – közölte a minisztérium. Nem világos, hogy ki léphet a Rosznyeft helyébe a finomító üzemeltetőjeként. A brit olajipari nagyvállalat, a Shell amely 37,5%-os részesedéssel rendelkezik a Schwedtben, már jó ideje ki akart vonulni. A vagyonkezeléssel a szövetségi hálózati ügynökség szabályozója átveszi a Rosneft Deutschland részesedését a karlsruhei MiRo és a Bayernoil finomítóban, illetve a vohburgi finomítóban. Scholz kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Brandenburg tartományi miniszterelnök várhatóan 1130 GMT-kor ismerteti a csomag részleteit. A kormány lépése, hogy a Rosneft Deutschlandot a Szövetségi Hálózati Ügynökség kezébe adja, Berlin hasonló lépését követi a SEFE-vel, a korábbi Gazprom Germania néven ismert SEFE-vel, amely a Gazprom áprilisi kivonulása után került vagyonkezelői felügyelet alá.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/16/germany-takes-control-of-russian-owned-refinery-.html