Át kell gondolni, hogy mennyire érdemes még szuperállampapírba fektetni.

Meglehetősen mozgalmassá vált a lakossági állampapírpiac a korábbi, többnyire statikus helyzet után. Az infláció és az irányadó kamatszint emelkedésével ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is lépéskényszerbe került, hiszen meg kell őrizni az államkötvények vonzóságát a lakossági befektetők körében. Mindez pedig a hozamok jelentős emelkedésével jár – egyre inkább indokolatlan lehet már az évek óta ugyanolyan kamatozással bíró Magyar Állampapír Plusz (MÁP+, szuperállampapír) vásárlása és tartása.

Kilőnek a kamatok

Az ÁKK legutóbbi közleményéből kiderül, hogy a szeptember 19 után vásárolt Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy egy éves változata is 7 %-os kamatot fizet, ráadásul továbbra is adómentesen. Utóbbi kötvény két éves változata pedig 7,5 %-os kamatozással lesz kapható. A fix kamatozású, lakosságinak meghirdetett állampapírok körében tehát elvesztette a csatát a szuperállampapír az évente átlagosan 5 %-os kamatszintjével – arról nem is beszélve, hogy az első évben átlagosan csak 3,75 %-os hozammal fut a korábban népszerű MÁP+.

Nagyot nőnek a kötvények hozamai, az ÁKK is felvette a versenyt (www.shutterstock.com)

A változó kamatozású, forintos kötvények tekintetében a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a versenytárs, annak 6 éves változata pedig 6,6 %-os kamatozást kínál jelenleg – az infláció emelkedésével ez tovább nőhet jövőre, és az értékpapír kondícióiban is tervez változtatást az Államkincstár. Bevezetésre kerül a hónap végén újra a Bónusz Magyar Állampapír, aminek a kamatozása a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez lesz kötve, Gulyás Gergely miniszter múlt heti megszólalása alapján 11 % körüli indulókamattal érkezhet a kötvény. Emellett még számos nem kifejezetten lakosságnak szóló Magyar Államkötvényt és Diszkont Kincstárjegyet is vásárolhatunk, közülük többet jelenleg is két számjegyű hozamszinttel.

Elillantak az előnyök

A szuperállampapír továbbra is kedvező, 99,5 %-os árfolyamon visszaváltható a futamidő alatt, illetve évente kamatfizetéskor egy hétig 100 %-os árfolyamon tehetjük ezt meg. Ez azonban elhalványuló előny a többi állampapír jelentősen magasabb hozama miatt. Természetesen minden lehetséges, ahogy az is, hogy a MÁP+ is lesz még jó megoldás, ha az infláció és a kamatszint is hirtelen és radikálisan visszaesik. Erre azonban meglehetősen kevés az esély, és ezt érzik a befektetők is; hosszú hónapok óta csökken a szuperállampapír állománya, de még mindig több ezer milliárd forintnyi lakossági megtakarítás pihen itt. Annak érdekében, hogy ne csak pihenjen, hanem komolyabb hasznot is nyújtson a pénzünk, érdemes lehet elgondolkodni a fenti alternatív megoldásokon.

https://www.akk.hu/download?path=2cdc0f8b-787a-4715-a2a9-ceec2b90ca9e.pdf

https://www.allampapir.hu/