Újra jócskán 400 felett az euróárfolyam.

Bár az elmúlt hét kifejezetten jól sikerült a magyar fizetőeszköz számára, ma újból esésnek indult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. Az ok a nemzetközi piaci hangulat romlása, valamint az, hogy jelentősen megugrott a gáz árfolyama ma a tőzsdén, miután Oroszország nem indította újra hétvégén a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Lendület, majd zuhanás

Augusztus végére kifejezetten elgyengült a forint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése és az azt megelőző várakozások azonban fordítottak a trenden. A jegybank ugyanis újabb 100 bázisponttal emelte az alapkamatot és az irányadó rátát, amely így már 11,75 %, a régióban messze a legmagasabb. Ráadásul az MNB 3 új lépést is tett, bevezette a jegybanki diszkont kötvényeket, a hosszú lejáratú betéteket és 5 %-ra emelte 1 %-ról a bankok kötelező tartalékrátáját. A szigorítás melletti további elköteleződés új lendületet adott a forintnak, az euróval szemben 400 alá is benézett az árfolyam.

Újra a gázár miatt zuhan a forint (www.shutterstock.com)

Nem tartott azonban sokáig az öröm. A hétvégén ugyanis kiderült, hogy gázszivárgásra és egyéb technikai okokra hivatkozva Oroszország nem indította újra az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást Európába. Mindez tovább fokozza a bizonytalanságot a téli energiaellátás kapcsán, így a holland tőzsdén nagyot ugrott a gáz árfolyama. A tény pedig egyet jelent Magyarország energiaszámlájának a további növekedésével is, ráadásul az európai tőzsdék is jelentős eséssel kezdik a hetet. Mindezek eredőjeként jelentős esésbe kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.

Fontos szintnél

Azzal, hogy előző héten 400 alá ment az EUR/HUF kurzus, számottevő esély nyílt a hazai pénznem további erősödésére. A lélektanilag és technikailag is fontos kerek szint ugyanis már többször jelentett vízválasztót az utóbbi hónapokban. Most viszont újra jócskán 400 forint felett kell adni egy euróért a devizapiacon, ami a rövid távú pozitív trend megfordulását is jelentheti. További gyengülés esetén így újra fel kell készülnünk a 410 feletti euróárfolyamra, újabb erősödésnél pedig a 400, majd a 395-ös szint lehet igen fontos.