400 alatt is járt az euró, ha ez így megy tovább, akkor valóban eljöhetett a fordulat.

Október közepe óta kisebb megszakításokkal jelentős forinterősödésnek lehetünk tanúi, amely elsősorban a rendkívüli jegybanki intézkedésekre vezethető vissza. Ma már 400 alá süllyedt az EUR/HUF kurzus, ami néhány héttel ezelőtt még szinte lehetetlennek tűnt. A kérdés most az, hogy meddig tart még ki a magyar fizetőeszköz rég nem látott ereje.

Segítő kezek

A forintnak a mai napig jelentős erőt adhat az a tény, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is fenntartja a pénzpiaci stabilitást segítő eszközeit az egynapos betéti tender, a szintén egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz formájában. Ehhez hozzátesz a kommunikáció is, mely szerint az MNB képes mindent megtenni annak érdekében, hogy javuljon az ország kockázati megítélése és ez a pénzpiaci stabilitásban is megnyilvánuljon. Ráadásul Virág Barnabás alelnök szavai alapján további monetáris szigorításra is sor kerülhet.

Bizakodhatnak a befektetők az uniós pénzek kapcsán (www.shutterstock.com)

Nemcsak a jegybank segíti azonban a forintot, hanem az is, hogy a befektetők egyre nagyobb esélyt láthatnak az uniós pénzekről való megállapodásra, és az Integritási Hatóság tagjainak kinevezése pénteken nagyot lendített ezen. Nem elhanyagolható tényező a gázár hónapok óta tartó csökkenése, ami az ország gazdasági és folyó fizetési mérleg helyzetére jelentős hatással bír. Ahogyan segíthetett a nemzetközi hangulat javulása, és a dollár erejének megtörése is. Mind az országspecifikus, mind a nemzetközi tényezők javulást mutatnak tehát a forint szempontjából.

Kulcsszint

Bár valóban hihetetlennek tűnt október elején és közepén, most az a kérdés, hogy a forint képes lesz-e a 400 alatti szint alá tartósan betörni az euróval szemben. Ez már technikai elemzési szemmel nézve valóban fordulatot jelenthetne, ehhez viszont valószínűleg az uniós megállapodás, a jegybank további elkötelezettsége és a nemzetközi hangulat pozitív alakulása kellhet. Amennyiben tovább erősödne a hazai fizetőeszköz, akkor a 400-as szint után a 395 körüli zóna lehet a következő megálló, alatta pedig megnyílhat a tér akár a 380-390 közötti sáv elérésére is. Újabb gyengülés esetén a 410-es értéket kell figyelnünk az euróárfolyam esetében, mely már többször bizonyult jelentős vízválasztónak.