További gyengülés esetén a jegybanki beavatkozás sem elképzelhetetlen.

Szépen indult az augusztusi hónap a magyar fizetőeszköz számára. A július végi, 400 feletti szintekről ugyanis jócskán a kerek szint alá süllyedt az EUR/HUF kurzus, ezzel esély nyílt a hosszabb távú fordulatra is. Azóta azonban újra elromlott a hangulat a forint piacán, így újra több, mint egy hónapos mélypontra esett a hazai pénznem.

Uniós pénzek és erős dollár

Alapvetően a forint mostani gyengülése mögött régi és általános okok is meghúzódhatnak, mint a magas infláció, a nemzetközi piacokon lévő bizonytalan hangulat, a Standard & Poor’s hitelminősítő kedvezőtlen augusztusi döntése, vagy éppen a költségvetés és a folyó fizetési mérleg sokszor romló helyzete. Mindezek a magyar fizetőeszközzel kapcsolatos általános befektetői aggodalomnak lehetnek részei.

Aggasztja a piaci szereplőket, hogy nincs megállapodás (www.shutterstock.com)

Az elmúlt napok gyengülési hulláma azonban kettő, specifikusabb tényezővel magyarázható nagyobb részben. Egyrészt továbbra sincs megállapodás az uniós forrásokról a magyar kormány és az Európai Bizottság között, ennek jelenlegi állásáról itt írtunk bővebben. Amennyiben nem érkeznek meg a helyreállítási alap pénzei és az uniós költségvetés forrásai, az komoly ütést jelenthet a magyar gazdaságra az egyébként is bizonytalan makrogazdasági környezetben. Másrészt a dollár erősödése gyengíti a sérülékeny régiós devizákat, ez pedig a forintra is nyomást helyez.

Mélypontok felé

Azzal, hogy az euróárfolyam újra a 410-es érték fölött is járt, közel kerültek a július elején látott történelmi mélypontok. Ha az újabb szint nem tudja megállítani a magyar fizetőeszköz hanyatlását, akkor könnyen elképzelhető valóban a rekord gyenge forint. Ebben az esetben nyomás lehet a Magyar Nemzeti Bankon (MNB) is, hogy soron kívül emelje az irányadó rátát a mostani 10,75%-ról. Erősödés esetén a 400 forintos szintet kellene leküzdenie a forintnak, ez azonban pozitív fejlemény vagy jelentős hangulatjavulás nélkül jelenleg igen nehéznek és távolinak tűnhet.