Gyorsan elmúlt a forint ereje az S&P lépése után.

Ahogyan péntek esti cikkünkben jeleztük, a Standard & Poors hitelminősítő stabilról negatívra rontotta a magyar adósságbesorolást amellett, hogy a befektetésre ajánlott kategóriában hagyta Magyarországot. Mivel pár héttel ezelőtt a Fitch Ratings nem lépett, némileg meglepőnek hathatott az S&P döntése, és a következményeket láthatjuk is a magyar piacon. Amellett, hogy a főbb részvények árfolyama is lefordult némileg, a forint esése meglehetősen látványos.

Betett a hitelminősítő

A 3 nagy hitelminősítő (S&P, Fitch Ratings, Moody’s) országokról és vállalatokról alkotott ítéletét meglehetősen fontosnak tartja a piac, hiszen nemzetközileg elismert intézményekről van szó. Ennek megfelelően az elmúlt években a magyar piac több rallyjának is összetevője volt az, amikor valamelyik hitelminősítő javított az ország adósságbesorolásán, vagy annak kilátásán. Bár pénteken leminősítés nem történt, és az S&P továbbra is befektetésre ajánlottnak minősíti Magyarországot, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni a kilátásrontást.

Egy lépéssel közelebb került Magyarország a leminősítéshez

Így ugyanis egy lépésre került a leminősítéstől az ország, ami azt jelenti, hogyha a jelenlegihez képest esetleg romló költségvetési, makrogazdasági kilátásokat azonosít a Standard & Poors, akkor a következő reakció már a BBB adósságbesorolásunk elvesztése lehet. Mindez pedig ijesztően hathat a piaci szereplőkre a mostani, meglehetősen bizonytalan gazdasági környezetben. Ráadásul az indoklásban a hitelminősítő kiemelte, hogy az uniós források körüli bizonytalanság is rontja az ország megítélését, és kockázati tényezőnek sorolta fel az orosz energiaimporttól való erős függőséget is.

Esésben a forint

A fentiek alapján tehát nem mondható váratlannak, hogy a hétfői kereskedésben a befektetők nem részesítik előnyben a magyar eszközöket. Ennek jele az OTP részvényeinek árfolyamesése, a bankpapír ugyanis jól leképzi legtöbbször az országspecifikus piaci hozzáállást. A forint esése ugyanakkor rosszkor jön, hiszen fontos szint előtt állt a magyar fizetőeszköz az ezt megelőző erősödésnek köszönhetően. Így viszont újra közel került a kulcsfontosságú 400-as szint az euróval szemben. Amennyiben a kerek érték fölé emelkedne az EUR/HUF kurzus, akár jelentős gyengülés is következhet, újbóli erősödés esetén pedig a 394-395-ös zónát tesztelheti újra az árfolyam.