Az MNB döntése megtette a hatását a forint számára, de komolyabb konklúziókkal még érdemes várni.

Jelentős erősödésbe kezdett tegnap a forint árfolyama, jócskán a kulcsfontosságú 360 forintos szint alá csökkent az EUR/HUF kurzus. Úgy tűnik, hogy a befektetők pozitívan árazzák az MNB döntését, de a bizonytalanság csökkenése is jót tehet a magyar fizetőeszköz megítélésének.

Szigortól fűtve

Az MNB Monetáris Tanácsa kedden határozott az alapkamat 30 bázispontos emeléséről, valamint egyéb szigorító intézkedések meghozataláról. A magas infláció letörésében valóban elkötelezett a jegybank, ez a kamatemelés mértékében is jól látszik. Ráadásul tudjuk, hogy az MNB mindaddig folytatni fogja szigorító politikáját, amíg nem éri el az infláció a 3 %-os jegybanki célszintet.

Jót tett egyelőre az MNB döntése

Azon kívül, hogy önmagában is pozitívan hat a kamatemelés, eltűnt az előző hónapban még meglévő bizonytalansági tényező, mégpedig a következő kamatdöntő ülések kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság. Virág Barnabás, az MNB alelnöke ugyanis néhány héttel ezelőtt jelezte, hogy a júliusi döntés mértéke irányadó lesz az egész kamatemelési ciklusra nézve. A 30 bázispontos emelés lett tehát konzerválva, ami nem egy kis lépésköz; a piac innentől még jó pár hónapig készülhet a hasonló lépésekre az MNB-től. Mindez magával hozhatja a kevésbé volatilis forintárfolyamot a kamatdöntések előtt, hiszen újra leginkább a kommunikációra, és nem magára a szigorításra lesz csak érdemes figyelni, és csak ez rejt magában kockázatot.

Idő kell az értékeléshez

Valóban úgy tűnik, hogy a befektetők veszik a forintot a döntésre, érdemes ugyanakkor óvatosnak lenni. Szerdán ugyanis még jelentősen gyengült is az euróval szemben a magyar fizetőeszköz, ami a keddi erősödés után az újbóli elbizonytalanodás jele lehet. Emlékezetes, hogy az előző, júniusi kamatdöntés után is nehezen találta az irányt a forint árfolyama. Először gyengült, majd 1 napig erősödött, majd pedig újra esésbe váltott a forint, és ez ki is tartott a mostani kamatdöntésig. Érdemes lehet tehát némi időt adni arra, hogy a befektetők beárazzák az MNB lépését.

Sávjában még, de erősödik a forint (www.investing)

Mindenesetre erősödés esetén a 350 forintos szint alá kellene visszatérnie az euróárfolyamnak ahhoz, hogy hosszabb távon is pozitívvá váljon a technikai kép. Ha újra a gyengülés irányába fordulna a forint, akkor a 360 feletti szinteken való hosszabb tartózkodás akár újabb történelmi mélypontokhoz is vezethet. A köztes sávban azonban nem állíthatjuk biztosan, hogy jelentősebben eldőlt volna a forint sorsa-abban egyébként a nemzetközi, és országspecifikus tényezőknek is szerepe van, még ha az MNB döntése kisebbíti is ezeket a hatásokat.