Meglepetés a jegybanktól, esés a forinttól.

Talán a hónap legfontosabb napja érkezett el a forint számára: ma délután 2-kor tudhattuk meg a Monetáris Tanács ülésének eredményét. A piaci várakozások 30 bázispontos kamatemelést áraztak be, illetve az inflációs és szigorítási kilátásokról szóló kommunikációt is nagy várakozás előzi meg. Gyors értékelés a jegybank döntéséről és a forint első reakcióiról!

Vártnál kisebb szigorítás!

Nagy meglepetést okozott az MNB mai döntése: 15 bázisponttal 1,65 %-ra emelte az alapkamatot a jegybank. Jelentős mértékben elmarad ez a korábban várttól, ugyanis a konszenzus a 30 bázispontos emelés volt. Még inkább meglepő a döntés annak fényében, hogy a jegybank többször hangsúlyozta a magas infláció problematikáját, és hogy mindent megtesz azért, hogy csökkenjen a pénzromlás mértéke Magyarországon. Az augusztusi infláció éves alapon 4,9 % volt, nagyon messze tehát a központi bank 3%+-1 %-os toleranciaszintjétől. A magyar gazdasági növekedés ráadásul igen intenzív, ezzel kapcsolatban továbbra is a gazdaság hűtése lehet a magától értetődő megoldás. Érdemes természetesen a végső helyzetértékeléssel megvárni a jegybank közleményét, illetve Virág Barnabás háttérbeszélgetésen elhangzó magyarázatát.  

Meglepetést okozott a jegybank

Gyengül a forint – ebben nincs meglepetés

Amennyire meglepő lehetett a jegybanki szigorítás mostani mértéke, annyira nem lepődhetünk meg azon, hogy a magyar fizetőeszköz első körben gyengüléssel reagált a hírre. Az utóbbi napok egyébként sem alakultak túl szerencsésen a forint szempontjából, a hatalmas magyar devizakötvény-kibocsátás és a rossz nemzetközi hangulat jócskán gyengítette a forintot. A kérdés most az lehet, hogy a jegybanki kommunikáció megnyugtatja-e a forintot, vagy pedig a kamatemelés vártnál kisebb mértéke bizonytalanságot szül. Utóbbi esetben könnyen lehet, hogy távolivá válik a 350-as szint alatti euróárfolyam. Amennyiben azonban átmeneti a szigorítás lassulása, és az MNB újból elkötelezi magát az infláció legyőzése mellett, akkor egy pozitív nemzetközi hangulattal karöltve megpróbálkozhat majd a 350-es szint alá való süllyedéssel a magyar fizetőeszköz.

Új 3 hónapos mélyponton a forint! (www.investing.com)

https://www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa