Nem áll jól a forint szénája a nagy nap előtt.

A keddi napon kerül sor a forint szempontjából legfontosabb havonta esedékes eseményre, ugyanis holnap tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. Bár a múltkori ülésen jelentős, összességében várt feletti lépések történtek a monetáris szigorítás irányába, most úgy tűnik, hogy mégis gyengébben várhatja a nagy napot a forint, mint az augusztus végi ülést várta.

Újra gyengül a forint

A magyar fizetőeszköznek nem volt túl jó hete az euróval szemben. Míg a hét elején esély látszott rá, hogy akár a 347-es szintet is leküzdi a forint, ezzel pedig lehetőség nyílik a júniusi csúcsok meghódítására is. A kamatdöntéssel kapcsolatos bizonytalanság, a technikai korrekció szükségessége, valamint a rekord devizakötvény kibocsátás viszont jelentős mértékben a gyengülés felé vitte a forintot. A pozitív képhez újra nagyon szükséges lenne, hogy 350 alá erősödjön az EUR/HUF kurzus, mert így továbbra is csupán a 350 és 360 közti sávban mozog az árfolyam, ami nem jelent különösebb erősödést a kamatemelési ciklus kezdetéhez képest. Ha a gyengülés irányába fordulna a forint, akkor a 355-ös szintet lesz érdemes figyelni, ez ugyanis már megállította néhány hete a hanyatló tendenciát.

Forint és euró – épp utóbbi áll nyerésre

Kulcs lehet a kommunikáció

A múltkori kamatdöntés óta egy adatot ismerünk még pluszban, ez pedig az augusztusra vonatkozó inflációs statisztika. A KSH szerint a nyár utolsó hónapjában 4,9 %-os volt a drágulás az egy évvel ezelőttihez képest, ami némiképp több, mint amit az elemzői konszenzus várt az adat megjelenése előtt. Beigazolódott tehát Virág Barnabás, az MNB alelnökének augusztusi közlése, miszerint nem szabad túlértékelni az átmenetileg csökkenő inflációt, hiszen valószínűleg látunk még 5 % körüli/feletti értékeket a következőkben. Néhány napja az Aegon konferenciáján az alelnök utalt arra is, hogy bár az infláció 2022-ben is a célérték (3%+-1 %) felett mozoghat, de az MNB mindent megtesz a pénzromlás megfékezése értelmében.

Kedden újra minden szem az MNB-n

Ha továbbra is érvényesek Virág júliusi szavai, mely szerint a júliusi kamatemelés mértéke az irányadó (30 bázispont), akkor hasonló mértékben emelkedhet most is az irányadó ráta. Kérdés azonban, hogy milyen kommunikáció fogja ezt kísérni, ami a monetáris szigorítás további irányára vonatkozik. Augusztusban az állampapír vásárlási program tervezett visszafogásával sikerült pozitívan meglepni a befektetőket, hasonló jellegű bejelentés vélhetően újra pozitív hatást fejtene ki a forintra. Amennyiben azonban az előző heti gyengülést újabb csalódás követi, akkor egy időre lekerülhet a napirendről a 350 alatti euróárfolyam kérdése.