A szigorítás folytatása mellett lehet a jegybank.

Kiemelt figyelem övezi a befektetők körében az infláció alakulását Magyarországon az elmúlt hónapokban. A koronavírus járvány kezelésére adott ösztönző monetáris és fiskális válaszok, valamint a nyitással járó keresletélénkülés jelentősebb pénzromláshoz vezetett. Erre válaszul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris szigorítási ciklusba kezdett; úgy tűnik azonban, hogy nem búcsúzhatunk el egyhamar az árak emelkedésétől.

Sok éves csúcs, szigorító jegybank

A magyarországi infláció különösen az idei tavasztól állt egy erősen emelkedő pályára. Áprilisban 5,1 %-kal sok éves csúcsra ugrott itthon a pénzromlás üteme, a májusi 5,1 %, valamint a júniusi 5,3 százalék pedig rámutatott a folyamat tartósságára. Júliusban 4,6, augusztusban pedig 4,9 %-kal volt drágább az átlagos fogyasztói kosár, mint az előző év ugyanazon időszakában. Bár utóbbi két adatból némi csökkenésre is következtethetünk, valószínűleg a bázishatás, valamint egyszeri hatások eredménye ez, a trend fordulására még nem érdemes számítanunk.

Mindenesetre a jegybank már lépett az árdrágulás ellen, június vége óta kamatemelési ciklus zajlik. Ennek megfelelően június végén és július végén is 30 bázisponttal emelte az irányadó rátát a Monetáris Tanács. A lépéstől a gazdaság túlfűtöttségének csökkenése, ezáltal az infláció visszaesése várható, ugyanakkor ennek hatása nem jelentkezik egyik napról a másikra.

Jövőre is célszint felett lehet az infláció

Virág Barnabás, az MNB alelnöke ma az inflációs folyamatokról is kifejtette a véleményét. Az alelnök szerint jövőre is tolerancia sávon kívül alakulhat akár az infláció. (A jelenlegi toleranciasáv az MNB számára 3 %+-1 %, tehát 4 % feletti inflációra is lehet készülni.) Ennek ellenére a Portfolio.hu kérdésére Virág jelezte, hogy a jegybank a maga részéről mindent meg fog tenni, hogy az infláció 3 % körül maradjon. Kifejtette, hogy komolyan kell venni az inflációs folyamatok kezdetét is, ezért helyesen teszi a proaktív lépéseket a pénzromlás ellen a magyar és a cseh jegybank. Megerősítette a jegybanki vezető a korábbi álláspontját tehát, amely szerint nem szabad túlbecsülni az inflációs kockázatokat. A következő jegybanki kamatdöntő ülés előtt tudjuk tehát, hogy az MNB is tartósabb inflációra készül.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210916/virag-barnabas-az-inflacioval-foglalkozni-kell-mert-a-vilag-helyreallasat-is-veszelyeztetheti-500884