Szép erősödést mutatott be a kamatemelést követő 1 hétben a forint.

Pontosan egy hét telt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi kamatdöntése óta. Az eseményt felfokozott várakozással figyelte a piac, és úgy tűnik, hogy a forint számára is meglett az eredménye. Legalábbis egyelőre erre következtethetünk, ha a mostani mozgást az 1 hónappal ezelőttihez hasonlítjuk.

Kamatemelések a fókuszban

Az elmúlt hónapokban a forint árfolyama leginkább a monetáris szigorítási ciklussal kapcsolatos hírekre és eseményekre reagál legjobban. Bár amikor Virág Barnabás, a jegybank alelnöke jelezte májusban, hogy kamatemelés jön, erősödött a forint, maga a döntés után nem sokkal már újból veszített értékéből a magyar fizetőeszköz. Így fordulhatott elő, hogy a júliusi kamatdöntést már gyengébb szinteken várta a forint, mint a júniusi ülést.

Ennek a legfőbb oka, hogy a kamatemelési ciklus hosszával és mértékével kapcsolatban jelentős bizonytalanság uralkodott. A jegybank bár erős üzeneteket küldött, a tovább emelkedő infláció tükrében nem voltak meggyőződve róla a piacok, hogy elegendő lépéseket tesznek a döntéshozók. Azóta viszont megtudtuk, hogy a júliusi kamatdöntés mértéke irányadó lesz, és most már ezt a mértéket is ismerjük: 30 bázispontos ütemben szigorít várhatóan tovább az MNB. Egészen addig, amíg az infláció a jegybank által preferált 3 % környéki szintre esik vissza.

Fordított reakció

Ha részletesebben megnézzük, akkor egy érdekes utat járt be a forint árfolyama a múltkori döntés után. Napon belül és másnap végül erősödött a forint, és utána indult el viszonylag gyors ütemben a gyengülés, annyira, hogy végül már 362 forintot is kellett adni egy euróért nemrég.

A mostani döntés után azonban némileg ellenkező folyamat zajlik le. A kamatemelés másnapján ugyanis visszagyengült a forint, jócskán a lélektanilag és technikailag is fontos 360-as szint fölé. Azóta azonban szinte töretlen a forint ereje, ahogy a lenti grafikonon is tökéletesen kivehető. Az, hogy ezúttal nem az erősödése kísérlet halt és fordult át gyengülésbe, hanem a gyengülési kísérlet halt el és fordult át erősödésbe, jó hír lehet a magyar fizetőeszköz számára. Ha képes lesz folytatni erősödését a forint, akkor a 350 forintos értékét is célba veheti az EUR/HUF kurzus. Ugyanakkor az esély természetesen él arra is, hogy akár egyéb, nemzetközi vagy országspecifikus tényezők miatt újból esni fog a forint. Az említett esetben továbbra is a 360 forintos szintet kell kiemelten figyelnünk.

Jó erőben a forint a kamatemelés óta (www.investing.com)