Tovább esett a forint a tegnapi hír után, egy hónapos mélypontja közelében is járt a hazai pénznem.

Tegnap délelőtt még kifejezetten jó formában volt a forint, az EUR/HUF kurzus 405 körül tartózkodott. Ezután érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónnyi forrás felfüggesztését javasolja Magyarország esetében. Bár Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ma ennek ellenére hangot adott optimizmusának, a forint egyelőre nem tud érdemben erősödni.

Jöhet a források befagyasztása

Bár hivatalos információ még mindig nincs arról, hogy az Európai Bizottság az eredeti, azaz a fentebb jelzett összeg befagyasztását javasolja, mindeddig cáfolat sem érkezett erről. A hír egyértelműen negatívnak tekinthető annak fényében, hogy az utóbbi időben olyan információk jöttek inkább, hogy a források egy részét feloldhatja az Európai Unió, elismerve a magyar kormány vállalásait. A tegnapi nap mindezeket a reményeket tette semmissé, nem volt tehát véletlen az erőteljes piaci reakció.

Hiába a 17 vállalás Magyarország részéről, befagyaszthatják a forrásokat

Navracsics Tibor miniszter ugyanakkor ma jelezte, hogy jövőre megkaphatjuk az uniós forrásokat, és a cél, hogy idén megállapodás szülessen ezek odaítélésének módjáról. Mindez valóban azt jelenti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy akár egy eurót is veszít Magyarország, de vélhetően folyamatosan kemény feltételeknek kell megfelelnie az országnak ahhoz, hogy megérkezzenek a mostani makrogazdasági környezetben különösen fontos ezermilliárdok.

Nem nyugszik a forint

A forint a tegnapi hír hatására gyorsan 410 fölé gyengült az euróval szemben. Azóta pedig csak folytatódott a gyengülés, ma már 415 felett is járt az euróárfolyam, ez pedig majdnem a magyar fizetőeszköz egy hónapos mélypontját jelenti. Érdemes tehát továbbra is közelről figyelni az uniós források körüli viták és tárgyalások alakulását, ugyanis ahogyan láthatjuk, egészen erőteljes és tartós hatást bírnak gyakorolni ezek a hírek hosszú hónapok után is. Nem mindegy azonban a folyósítás sem, hiszen éppen például a forint megítélésének nagyot jót tehetnének a beérkező devizaforrások.

https://infostart.hu/belfold/2022/11/24/unios-penzek-navracsics-tibor-mashogy-tudja

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!