Hétfő reggel a dollár ismét 400 forint fölé emelkedett, válaszul a kínai covid problémákra.

Kínában, több nagyvárosban is rekord mennyiségű fertőzöttet regisztráltak, ami a globális gazdaságot egy már jól ismert félelemmel töltötte el. Az adatokat újabb lezárások és korlátozások követték, a fővárosban Bejingben és az ország gazdasági központjában Shanghaiban is.

A korlátozások egyik nagy áldozata az Apple, aki már hivatalosan is bevallotta, hogy az új 14 pro és pro max modelleket nem tudja leszállítani karácsonyra, a gyári lezárások miatt.

Mi a helyzet a dollárral?

Ha a gazdaság lassul a dollár erősödik, ez történt most is. Ennek ellenére több elemző kétségeit fejezte ki egy esetleges dollár erősödés kapcsán, beleértve a Goldman Sachs-t is.

Az irányt mindenképpen a Fed fogja meghatározni, aki szerdán teszi közzé a novemberi ülésének döntéseit/eredményeit. A befektetők és dollár tulajdonosoknak mindenképpen a jegybank politikájának a lazítását vagy szigorítását kell figyelnie.

Federal reserve épület, Washington DC. USA.

Euró/dollár

Az euró habár, visszaerősödött a dollárral szemben, most gyengülést mutat, amit az európai inflációs adatok magyaráznak. Amennyiben valaki érdekelt az árfolyamban, úgy érdemes figyelni a keddi (holnapi) OECD jelentést, ami a globális gazdaságra ad majd előrejelzést és mindenképpen egy fontos támasza vagy ellenállása lesz az árfolyamnak.