Mario Monti olasz miniszterelnök kormánya “túlélte” azt a keddi bizalmi szavazást, amely az idei költségvetési kiadások további 4,5 milliárd euróval történő csökkentéséről szólt.

Az olasz képviselőház 403 támogató és 86 ellenszavazattal 17 tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot. A szenátus a tervezetet már a múlt héten elfogadta, így azt a köztársasági elnök elé lehet bocsátani aláírásra. A bizalmi szavazást a javaslat vitájának lerövidítése érdekében tartották, hogy azt még a törvényhozási nyári szünet előtt törvénybe lehessen iktatni.

A 4,5 milliárd eurós megtakarítás Mario Monti tavaly decemberben elfogadott 10,5 milliárd eurós megszorító csomagja felett értendő. A kiadáscsökkentésnek köszönhetően a jelenleg 10 és 21 százalékos áfa idén októberre tervezett megemelését jövő júliusra lehet halasztani, illetve mintegy 600 millió euróval lehet mérsékelni az idei költségvetési hiányt.

A pótlólagos kiadáscsökkentési terv a közegészségügyi kiadások lefaragása mellett egyebek között a közalkalmazottak számának csökkentését irányozza elő. A vezető beosztású közalkalmazottak számát 20 százalékkal, az alkalmazottak számát 10 százalékkal csökkentik. A Monti-csomag a létszámcsökkentés mellett az olasz regionális és tartományi önkormányzatok számának mérséklését is előirányozza.

A kiadáscsökkentési csomag 2014-ig összesen 26 milliárd euró megtakarítást irányoz elő a közszférában: az idei 4,5 milliárd euró után jövőre 10,5 milliárd eurót, 2014-ben pedig 11 milliárd eurót. Bevételnövelő tényezőként az áfa 2013 júliusában 2 százalékponttal, 2014-ben pedig további 0,5 százalékponttal emelkedik.

A Monti-csomag célja az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdaságának szanálása, a recesszióból történő kivezetése és növekedési pályára állítása annak érdekében, hogy Olaszország kikerülhessen a nemzetközi pénzpiacok célkeresztjéből.