Hamarosan elkezdődnek a cecei szennyvíztisztító rendszer munkálatai; a beruházás összértéke 1,48 milliárd forint, amelynek 84,4 százalékát finanszírozzák az Európai Unió Kohéziós Alapjából – közölte a projekttel kapcsolatos tájékoztatásért felelős TenderPress Kft.

A szennyvíztisztító telep vízjogi engedélye február 26-án jogerőre emelkedik, ezt követően indulhat az építkezés, a csatornahálózat kivitelezése pedig kora nyáron kezdődik. A projekt nyitórendezvényét múlt pénteken tartották. A közlemény szerint a település 2011-ben írt alá támogatói szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. Ennek értelmében a cecei önkormányzat a csatornázási beruházáshoz 1,249 milliárd forintos támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjából. 2012 januárjában a Belügyminisztérium ezt az összeget további 45,8 millió forint vissza nem térítendő “EU Önerő Alap” támogatással egészítette ki, így a teljes projekt 88 százalékos támogatást nyert állami forrásokból.

Közbeszerzési eljárások keretében már minden, a beruházásban résztvevő vállalkozót kiválasztottak. A csatornaépítési munkálatokat a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. végzi, a szennyvíztisztító telep kivitelezésével a C12 konzorciumot bízták meg. A projektmenedzseri feladatokat a Campo Consulting Kft. látja el, a FIDIC-mérnöki feladatot pedig a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Zrt. és a Keviterv Akva Kft. konzorciuma végzi. A beruházás során 1112 bekötővezeték és mintegy 19 629 folyóméter hosszúságú gerincvezeték épül ki, a település minden utcájába bevezetik a szennyvízhálózatot. A szennyvizek megfelelő hatásfokú tisztítását egy 220 köbméteres új szennyvíztisztító telep biztosítja majd – olvasható a közleményben.