Jeff Bezos, a második leggazdagabb embere megígérte, hogy elajándékozza 121 milliárd dolláros vagyonát, azonban hozzátette, hogy a jótékonykodás nagyon nehéz.

Az Amazon alapítója a CNN This Morning című műsorának hétfői interjújában egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vagyona nagy részétől tervezi megválni.

Ha megnézed a nettó vagyonodat, ez túl sok pénz ahhoz, hogy akár egy életen át elköltsd. Tervezed, hogy a vagyonod nagy részét még életedben elajándékozod?” – kérdezte a CNN szórakoztatóipari riportere, Chloe Melas.

Igen, tervezem” – mondta Bezos. “A nehéz rész az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet ezt hatékonyan csinálni. Ez nem könnyű.”

Bezos azt is megjegyezte, hogy az Amazon felépítése “nem volt könnyű”, és hogy ő és Lauren Sanchez, a társa és a Bezos Earth Fund alelnöke hasonló tanulási folyamatot éltek át egy jótékonysági szervezet létrehozása során.

“Azt tapasztalom, és azt hiszem, Lauren is ugyanezt tapasztalja, hogy a filantrópia nagyon hasonló” – folytatta. “Nem könnyű. Nagyon nehéz. És van egy csomó módja annak, hogy szerintem hatástalan dolgokat csináljon az ember. Szóval mi most építjük ki a kapacitást, arra, hogy ezt a pénzt elajándékozzuk”.

Bezos órákkal azelőtt tette meg a bejelentést, hogy napvilágot láttak a hírek, amelyek szerint az Amazon mintegy 10 000 dolgozó elbocsátására készül. Bezos korábbi felesége, MacKenzie Scott szintén hétfőn jelentett be néhány jótékonysági hírt: elmondta, hogy az elmúlt hét hónapban közel 2 milliárd dollárt adományozott 343 nonprofit szervezetnek.

Bezos legutóbbi filantróp lépése az volt, hogy a country-zene legendájának, Dolly Partonnak ítélte oda a Courage and Civility Awardot, egy 100 millió dolláros díjat, amelyet Parton kedvenc ügyeire költhet. Parton régóta aktív filantróp, aki olyan kérdésekre összpontosít, mint a gyermekkori írástudás fejlesztése Tennessee államban, vagy a COVID-19 vakcinával kapcsolatos kutatások finanszírozásának segítése.

Amikor Scott és Bezos házassága még egyben volt, a pár bejelentette, hogy 2 milliárd dollárt jótékonyságra fordít. Ezt a pénzt még mindig a hajléktalansággal küzdő családokat segítő csoportok finanszírozására és az alacsony jövedelmű gyermekek számára ingyenes óvodák országos hálózatának kiépítésére használják, amelyet Bezos Academy iskoláknak neveznek.

Bezos, Scott-tal ellentétben, nem csatlakozott a Bill és Melinda Gates, valamint Warren Buffet által indított kezdeményezéshez, amely arra ösztönzi a milliárdosokat, hogy pénzük nagy részét még életükben vagy végrendeletükben elajándékozzák.

Forrás: marketwatch.com