cikksorozatunk előző részeiben megismerkedhettünk olyan rendezőelvekkel, amelyek segítik megmutatni a profi elemző eszközök értékét.


Amennyiben, egy még sikertelen tradernek olyan elemző eszközöket mutatunk, amelyek utólag többféleképpen értelmezhetőek, (mint pl. egy sima trendvonal, amelyet különböző csúcsokra lehet húzni, vagy egy olyan indikátor, aminek a paramétereit nekünk kell optimalizálni a piaci körülményhez) ezek a szubjektív beállíthatóság által, utólag mindig a kezdők elbizonytalanodásához fognak vezetni. A bizonytalanság pedig a trading halála. Hogyan tud végigvinni egy trade sorozatot, amiből statisztika és hozamgörbe tud keletkezni, egy bizonytalan állapotban lévő kereskedő? Általában sehogy! A 4.-5. egymást követő vesztő trade után a stratégia abbahagyásán, vagy megváltoztatásán (amit eleinte megjavításként érzékel) fog gondolkozni.

Az alkalmazott stratégiával kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy bízni tudjak benne. Amennyiben a használt eszközök túl magas tapasztalati képességet követelnek meg a tradertől, az eleinte egyértelmű bizonytalanságot okoz. Nem fog tudni valós statisztikát kiadó mennyiségű kereskedési sorozatot végig csinálni. (Ez általában min. 30-40 db lezárt trade-et jelent stratégiánként, erről a következő cikkünkben bővebben is írunk.)

A VestraChartsban több olyan elemző eszközt fejlesztettünk ki, amelyek maximálisan kihasználják a modern számítástechnika adta lehetőségeket és érzelemmentesen alkalmazzák a technikai elemzés ismereteit. Ezek közül kiemelnénk az következő hatékony trading eszközöket:

Adaptive Stop/Target és a Trend Dierection

Mi ezeket véleménymentes elemző eszközöknek nevezzük, amelyeknek a szignál jeleit utólag sem lehet másként értelmezni.

A Trend Direction a trendváltozásokat automatikusan figyelő eszköz. Használata mellett a trader önmagát készenléti állapotra kapcsolhatja és csak a változások idején kell a piacra figyelnie.

A trend meghatározása egyszerűnek tűnő feladat, de valójában a megváltozott trend csak késéssel ismerhető fel. Ezt a késést mindenki szeretné csökkenteni: igyekszik minél korábban ott lenni a trend változásánál. Ez vezet a sok korai beszálláshoz és kistoppolódához. A véleményszerű trendtörés helyett, a trendváltást jelző automatikus chart színezést használjuk.

Az Adaptive Stop/Target a kiszállás minőségét nagymértékben javító eszköz. A chart korábbi időszakának automatikus végigelemzése által megmutatja az ideális stop és target helyeket. Támogatja az egy, vagy több pozícióval dolgozó kereskedési stratégiákat. Jelentősen lecsökkenti a véleményből adódó tévedés lehetőségét.

Az Adaptive Stop/Target egy kifejezetten magas hozzáadott értéket képviselő eszköz, mivel egy profi technikai elemző 5-10 percnyi kézi elemző munkáját végzi el pillanatok alatt. Jól ismert és speciális technikai elemzőeszközök által meghatározható support értékeket ad meg. Folyamatosan adaptálódik az instrumentum egyedi chart karakteréhez. Az alacsony idősíkon kereskedőknek, ahol az order beadás sebessége is meghatározó lehet, segíti a gyors döntéshozatalt és a gyors order kiadását a chart felületéről közvetlen indítható megbízás által. Az Adaptív Stop/Target értékeinek közvetlen átvétele lehetővé teszi egy Brecket Order beagását pár másodperc alatt.

A két eszköz kiválóan dolgozik együtt és külkön is más stratégiák részeként. Leginkább a trendkövető kereskedéseket támogatják.

A megfelelő beállításaikat és stratégiákban való alkalmazásukat az alábbi linken elérhető videónk tartalmazza:Videó megnézése

A cikksorozatunk hasznos és érdekes anyagainak komplex tudása, a mellékletekként eléthető videós oktató anyagok segítségével ismerhető meg teljes mélységében.