Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke kedd este Tajvan fővárosában, Tajpejben szállt le, és ezzel megkezdte ellentmondásos látogatását, amely már a kezdete előtt is feszültté tette a Peking és Washington közötti feszült viszonyt.

Kína hetek óta figyelmeztette Pelosit, hogy ne jöjjön a vitatott hovatartozású területre, amelyet Peking Kína tartományának tekint, de amely magát független államnak tartja. Ezek a figyelmeztetések tettekké fokozódtak a Pelosi érkezését megelőző órákban, amely 25 év óta az első alkalom volt, hogy amerikai házelnök Tajvanra látogatott. A látogatás a jelentések szerint csaknem 24 órán át tart majd. Hua Csunying, Kína külügyminiszter-helyettese kedden egy sor tweetben közölte, hogy Pelosi tajvani látogatása “jelentős politikai provokáció”.

Kedden Kína a jelentések szerint több mint 100 tajvani termékre vetett ki új behozatali tilalmat, ami nyilvánvalóan arra irányult, hogy gyors gazdasági költséget rójon ki Tajpejre Pelosi nagy horderejű látogatásában játszott szerepe miatt. A kínai hadsereg is megmozgatta az erejét azzal, hogy egész szombaton éleslövészetet tartott, mindössze 80 mérföldre Tajvantól. Kedden, Pelosi látogatásának közeledtével a Népi Felszabadító Hadsereg vadászgépeket telepített a Tajvani-szoroshoz, amelyek nagyon közel repültek a szoros középvonalához, amelyet ritkán lépnek át. Amikor Pelosi kedd este leszállt, a kínai állami média bejelentette, hogy a következő hétvégén további éleslövészeti gyakorlatokat fognak tartani – nevezetesen, miután Pelosi elhagyta a területet.

Kína-szakértők számára ezek a hadgyakorlatok és a harcias nyilvános nyilatkozatok kevéssé meglepőek. “Ez csak olyasmi, amit meg kell tenniük” – mondta Andrew Mertha, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies Kínai Globális Kutatóközpontjának igazgatója. “Őszintén szólva nagyon meglepődnék, ha Peking bármi fizikailag fenyegető módon cselekedne. Úgy értem, nem kizárt, de tényleg meglepődnék” – mondta egy interjújában. “Ami valószínűsíthető, az valamilyen későbbi akció, amely megmutatja, hogy Kína képes valamit tenni, ha akar” – mondta Mertha. “És ez legalább annyira lesz valami a Kínán belüli, mint a nemzetközi közönség számára”.

Hszi Csin-ping kínai vezető várhatóan még ebben az évben megkezdi példátlan harmadik ciklusát a Kínai Kommunista Párt élén. Hszi igénye a közvélemény támogatásának és a pártján belüli hatalom megszilárdítására az a lencse, amelyen keresztül Kína geopolitikai lépéseit kell vizsgálnunk, mondják diplomaták és szakértők. És pontosan ez az, ami Pelosi látogatását olyan provokatívvá teszi. Miután hetekig nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, sem megvitatni a tajvani látogatást, Pelosi kedden, éppen a landolásakor, a The Washington Postban írt egy éles hangú véleménycikket.

Azt írta, hogy Tajvan “fenyegetés alatt áll” Peking részéről, amelyet a szabad emberekre mindenütt fenyegető egzisztenciális veszélyként festett le. “Olyan időszakban tesszük meg ezt az utat, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll” – írta. “Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a KKP tovább fenyegeti Tajvant – és magát a demokráciát”. “Kongresszusi küldöttségünk látogatását egyértelmű nyilatkozatnak kell tekinteni, hogy Amerika kiáll Tajvan, demokratikus partnerünk mellett, amint az megvédi önmagát és szabadságát.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/02/china-ratchets-up-military-and-economic-pressure-on-taiwan-as-pelosi-begins-her-visit-.html