Költségcsökkentési kór terjed az európai bankmenedzsmentekben. Ám a nadrágszíjhúzást nem lehet a végtelenségig folytatni, hiába kapkod levegőért a bevételi oldal. A tengerentúlon más irányt vett a kiútkeresés: fiókhálózatokat fejlesztenek és Ázsiában terjeszkednek.

A Tőzsdefórum arról kérdezte az Equilor elemzőjét, hogy tapintható-e valami irány a válságból kiutat kereső pénzügyi szektorban?

Az európai bankszektort továbbra is a görög és spanyol sztori tartja fogságban – mondta Horváth Ákos, emlékeztetve, hogy a korábbi sajtóértesülésekben szereplőnél is nagyobb, 19 milliárd eurós állami segítséget kért Spanyolország negyedik legnagyobb hitelintézete, a Bankia a korábbi 4,5 milliárd euró után. Nem véletlen – folytatta -, hogy a menedzsmentek új exit stratégiákban gondolkodnak. A már korábban leírt kockázatos eszközök és részvénykibocsátások mellett végrehajtott költségcsökkentések és az átstrukturálási bumm újabb lépcsőfokhoz ért Európában.

Mint mondta, Olaszország legnagyobb bankja, az Intensa Sanpaolo az olasz szakszervezetekkel a holnapi napon tárgyalásokat folytat bankfiókok bezárásáról. Az eddigi tervek szerint a 2012-2013-ra előjelzett 400 bezárandó bankfiók helyett már 1000 körüli számról szól a fáma. A fent említett intézkedések szükségessége megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a nyomás alatt lévő európai hitelezést mi fogja felpörgetni, hiszen a végtelenségig nem lehet költséget csökkenteni, ha a bevételi oldal levegőért kapkod.

Vegyük észre, hogy Amerikában más a módi. Ott most arról szólnak a hírek, hogy a JP Morgan 394 millió dolláros tőkeinjekcióval segíti ki kínai leányát. A tőke nagy részét a fiókhálózat bővítésére, termékfejlesztésre, vállalati hitelezésre, valamint munkavállalók toborzására használják majd. A HSBC már korábban végrehajtott 2,8 milliárd jüanos feltőkésítést, a szingapúri DBS Group pedig áprilisban döntött egy 2,3 milliárd dolláros csomagról, hogy a kínai növekedésből profitálhasson.

Látható, hogy az európai és az amerikai irányok eltérőek, azonban a cél közös. Véleménye szerint a tengerentúli megoldás mindenképp nagyobb bevétellel kecsegtet.