A Mercedes-Benz 2022-ben a tavalyinál jelentősen magasabb árbevételre és valamivel magasabb eredményre számít, és emelte kilátásait, miután a cég szerdán a második negyedévi korrigált eredményének 8%-os, 4,9 milliárd euróra (4,97 milliárd dollár) történő megugrását jelentette.

A luxusautógyártó korábban azt közölte, hogy az idén csak kissé magasabb bevételre és a tavalyival megegyező eredményre számít. Az ukrajnai háború miatti bizonytalanság, a magas infláció, a kamatemelések és a világjárvány, különösen Kínában, mégis megterhelheti az üzletet – figyelmeztetett az autógyártó. A rendelésállomány azonban tele van, és a Mercedes-Benz Cars az előrejelzések szerint az eladások enyhe növekedésére számít, a felső kategóriás luxusszegmensben pedig több mint 10%-os növekedésre.

Az európai személygépkocsi-regisztrációk 12 hónapja csökkennek, mivel az ellátási lánc problémái és az emelkedő árak nyomasztják az eladásokat, de a felső kategóriás járműveket előnyben részesítő luxusautó-gyártók általában véve ellenállóbbnak bizonyultak, mivel a tehetősebb ügyfelek továbbra is költekeztek. A luxusautó-gyártó a Mercedes-Benz Cars üzletágban 14,2%-os korrigált árbevétel-arányos megtérülést ért el, szemben a tavalyi év azonos negyedévében elért 12,8%-kal, míg a Vans üzletágban a tavalyi 11,4%-ról 10,1%-ra csökkent a megtérülés. A jövőre nézve a Cars üzletágban a második félévre várt korrigált eredményhányadot 12-14%-ra emelte a korábbi 11,5-13%-ról.

Az első félévben 15%-os árrést ért el, de a magasabb anyagköltségek, a kutatás-fejlesztési kiadások és a használtautó-piac hatásai a második félévet megnehezíthetik. A német ipar gázfogyasztásának kezelésével kapcsolatos aggodalmakra válaszolva a Mercedes-Benz elmondta, hogy a németországi gázfogyasztást 50%-kal tudná csökkenteni, ha regionális összevonásra kerülne sor, és megtalálta a megoldást arra, hogy a Sindelfingeni gyár festőműhelyét vészhelyzetben gáz nélkül működtesse.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/27/mercedes-benz-raises-outlook-after-higher-second-quarter-earnings.html