Gyakorlatilag konstans emelkedés a Mol árfolyamában-mik alapozzák meg, és mit mutat a technikai elemzés?

November eleje óta gyakorlatilag a magyar tőzsde 2. legnagyobb kapitalizációjú cége olyan szárnyalást mutat, amit valószínűleg nem sokan várhattak korábban. Az olajmulti részvényeinek árfolyama az 1500 körüli szintekről szárnyalt egészen közel 2400-ig már a mai napon, ez közel 60 %-os emelkedés. Persze egyértelmű, hogy bőven alulértékelt volt a részvény ára az 1500 forintos szinten, azonban az emelkedés ilyen hatalmas üteme meglepő lehet. Meddig tarthat még ki a lendület?

Saját részvény, és ami mögötte van

A Mollal kapcsolatban minden nap szinte hírként közölhető, hogy a cég jelentős tételben vásárolta a saját részvényeit a piacon. Ennek mindenképpen pozitív üzenete van, ugyanakkor a Mol vásárlásai azért is érdekesek, mert nemcsak az üzenetjelleg miatt, hanem tételesen is képesek lehetnek az árfolyam emelésére, illetve támasztására. Nagyon gyakran a napi forgalom 20 %-át meghaladó arányban vásárol ugyanis a Mol vagyonkezelője a Mol részvényeiből, ami szabad szemmel is jól látható tétel. Ráadásul keret bőven van: hivatalosan még sokmillió részvényt vásárolhat a Mol a szeptember végén meghirdetett programja keretében. Kérdés persze, hogy mennyire fogja maximálisan kihasználni az igazgatósági döntés adta lehetőséget a vállalat. Az viszont biztos, hogy ahogy Ratatics Péter, a Mol Magyarország vezetője is nyilatkozott nemrég, a saját részvény vásárlással a Mol nem titkolt célja a részvényeseknek való értékteremtés.

Ratatics Péter: alulértékelt a Mol (www.ngreport.com)

Osztalék várható?

A másik fontos tényező a cég eredményével kapcsolatos várakozás lehet. Jóval kevésbé lehet rossz a 2020-as év a Mol számára, mint azt előre sejteni lehetett-legalábbis ez derült ki például a vállalat novemberben közölt gyorsjelentéséből, ami a harmadik negyedév legfontosabb eredményszámait ismertette a befektetők számára. Ha a negyedik negyedév is hasonlóan pozitív meglepetést mutat, akkor érdemes lehet végig gondolni, hogy esetleg osztalék kerülhet kifizetésre idén. A 2019-es év után ugyanis nem történt osztalékfizetés, és a 2020-as év is zárulhat tehát nyereségesen, emiatt a pandémia elmúltával akár a régi értékeltségen is foroghat a Mol. Persze ehhez még sok dolog szükséges: az olajárak tartósan magas szintje, illetve a finomítói marzsok emelkedése-ez a kettő a Mol legfőbb szegmensei számára alapvetők az eredményes működéshez.

www.ina.hr

Az INA esetleges eladásával kapcsolatban is több hírt olvashattunk még a tavalyi év vége felé, ami szintén lehet jó hír is. Minden az ártól függ: az INA már egy, a Mol által helyreállított, nyereséget termelő, egészséges vállalat. Ennek eltűnése a Molból nyilvánvalóan csak nagyon jó áron érné meg a magyar multi számára; ha viszont bekövetkezik az adásvétel, lehetséges, hogy akár nagyobb osztalékra is számíthatnak a részvényesek.

Technikai szemmel

www.investing.com

A Mol szempontjából a technikai elemzés kevésbé működik kisebb időtávokon az utóbbi hónapokban, ugyanis többször is az erősen túlvett indikátorok ellenére emelkedett tovább. Kisebb korrekciók azonban történtek, enélkül nyilvánvalóan nem fenntartható az emelkedés. A Mol számára most is van esély egy ilyen bekövetkeztére az erős túlvettség okán, azonban a hosszabb távú trend kétségtelenül emelkedő, és amíg ez nem sérül, rendkívüli hír hiányában nagyon nagy esés nehezen elképzelhető.

www.bet.hu www.investing.com