2900 és 3000 között sávozik a Mol árfolyama, nemsokára jön a szelvényvágás.

Néhány magyar részvény esetében már beköszönteni látszik az uborkaszezon, az átlagosnál kisebb  forgalom figyelhető meg a budapesti tőzsdén. Ehhez jó pár esetben kisebb mozgások is társulnak, erre kiváló példa a második legnagyobb blue chip, a Mol. Az olajmulti árfolyama ugyanis két hete egy szűk sávban ragadt, számos tényező hozhat viszont izgalmakat a következőkben.

Győztek a pozitív hírek

A Mol az a blue chip a magyar börzén, amely 2022-ben eddig jelentős emelkedést tudott felmutatni a háborús helyzet és az általános piaci esés ellenére. Az olajcég ugyanis nem rendelkezik a fegyveres konfliktus helyszínén kitettséggel, ami relatív előnyt adhatott a részvénynek. Ráadásul a tartósan magas olajárakból, és a finomítói árrés extrán magas szintjéből mind az upstream, mind a downstream szegmense tudott profitálni a Molnak. Külön pozitív tényező, hogy azzal, hogy a vezetéken át szállított olajra egyelőre nem vonatkozik az orosz olajembargó, a Mol is elkerülte a legrosszabb verziót, ami a finomítás azonnali átállítása lett volna. Az előző szempontokon túl néhány jó hír is akadt az olajvállalat számára, például az Európai Unió engedélye a lengyelországi kútvásárlásra.

Szépen teljesít a Mol az idén, ezzel szinte egyedül van

Természetesen kockázatok is vannak a Mol kapcsán, amelyekre figyelnek a piaci szereplők. Ezek közé tartozik az orosz olajembargó esetleges hosszútávú hatása, végső soron ugyanis könnyen lehetséges, hogy függetlenedni szükséges Oroszországból az energetika területén is. Az október 1-ig meghosszabbított benzinárstop jelentős bevételkiesést okoz a Mol számára, és a kormány által május végén bejelentett szektorális különadó is nyomasztó hatással bír még. Mindezek ellenére a befektetők optimizmusa győzött, legalábbis a tartósan relatív magas árfolyam mindenképpen erre utal.

Jön az osztalék

A Mol árfolyamára nagyon pozitív hatást gyakorolt és gyakorol most is a nemsokára érkező rendkívüli osztalék. Részvényenként körülbelül 300 forintos osztalékra számíthatnak az olajvállalat részvényesei, ami a mostani árfolyam mellett is nagyjából 10 %-os osztalékhozamot jelent. Július 18-án vehetünk Mol részvényeket újra a tőzsdén osztalékszelvénnyel, eddig az időpontig támogathatja az extra osztalék az árfolyamot.

Kifejezetten magas osztalékra számíthatnak a befektetők (www.shutterstock.com)

Kérdés, hogy addig a mostani sávból kilép-e az árfolyam valamelyik irányba. A Mol ugyanis június vége óta a 2900 és 3000 közötti szűk sávban mozog. Ha kitörésre vagy letörésre kerülne sor, 3000 felett a 3100-as szint jelenthet ellenállást, esés esetén pedig a 2600-2700 közti zóna szolgálhat komolyabb támaszként.

Címlapkép forrása: Shutterstock